11 БГ художници, които да следите през 2017

Autumn Will Tear Us Apart © Любмир Игнатов

Началото на годината е подходящ момент да направим бърз преглед на новата интересна вълна в българското съвременно изкуство, събрана в съвместен проект на Гьоте-интитут и галерия Credo Bonum. Експозицията Арт Старт на кураторите Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева събира работата на единадесет съвременни автори под и около 30 години, които работят в най-различни области – живопис, рисунка, скулптура, видео, фотография и арт книги. Изложбата е разделена на две части – Credo Bonum представя автори, които са учили, живеят и работят в България, а Гьоте-институт прибира български художници, живеещи в чужбина.

Бар Наздраве © Мартина Вачева

Мартина Вачева е онази симпатична девойка от Hip Hip Atelier и центъра на българската фензин култура, създала авторски зинове като KOSH, Star Wars и величествената поредица Serial Portraits. Мартина живее в готиния Пловдив, организира фензин събития като Paper tag и има една сериозна самостоятелна изложба в SARIEV Contemporary.

Бар Градина и лесният живот, 2014 © Любмир Игнатов

Няма какво повече да споделим за Любомир Игнатов освен определението на негов близък приятел момче с камера, класическа визия и чувственост, филтрирана през погледа на скейтбоарда и пънк рока, градски обитател, наблюдаващ човешките състояния в най-мрачните им моменти. Останалото – в неговото Boyscout интервю отпреди няколко месеца.

Цар Освободител, 2012 © Марица Колчева

Познаваме 80-тарското дете на краен софийски квартал Марица Колчева покрай галерия Ластици и смъртоносното признание как снима, защото всичко останало й се струва скучно и незаслужаващо отделяне на време. Иначе младата фотографка търси вълнението от премълчаните истории зад фотографиите и е склонна да се съгласи, че бог е в детайлите.

© Мария Налбантова

Мария Налбантова е илюстратор, визуален артист и графичен дизайнер с опит в добрите художествените книги и алтернативните печатни издания и участие в половин дузина европейски резидентни програми като Own Vision Own Way във френския град Оверн, The Collective Art Neighbourhood в Букурещ и Erasmus в Гранада. Може да сте засичали името й като автор на поп-ъп книгата Черни мечки за бели дни/ Бели мечки за черни дни и художествените Книга за (2014), Мечка (2015) и Намечкание (2015).

© Радослав Нинов

Радослав Нинов се образова в Лондон от 12-годишен и може да се похвали с наградата за живопис The Neville Burston през 2015 и наградата Едмонд Демирджиян през 2016. В момента живее и работи в Ябланица – очевидно много наш човек.

2 Hands Drawing, 2016 © Боряна Петкова

Мултидисциплинарният артист Боряна Петкова има особен интерес към пресечките между класическа и експериментална рисунка и се опитва да свързва различни места, територии, идеи и хора чрез комбиниране на противоречиви дисциплини.

© Гергана Петрова

Софиянката Гергана Петрова завършва Художествената гимназия и сценография в НХА, но решава да продължи образованието си навън в престижния немски университет по дизайн и медии Баухаус. Животът в Берлин й дава възможност да работи за легендарната фотографка Nan Goldin, списание Vice, Freunde von Freunden и лейбъла Pawaka. Търсете нейното име, ако имате нужда от интересен коментар по темата за самотата, живота в големия град и опазването на природата.

Book of Proverbs, 2011 © Радостин Седевчев

Радостин Седевчев работи основно с лични фотографии, намерени  архивни документи, книги и обекти, за да изследва паметта, но не просто като документиране на редица спомени или ситуации, а като изследване на менталността на този феномен. Звучи сложно, но е доста красиво на живо.

Изведнъж утихваш, 2016/ Идваш късно, 2016 © Севда Семер

Севда Семер е художник и журналист с многобройни публикации в списания и антологии и картини, зинове и авторски книги в доволно количество изложби и проекти в България, Канада и Англия. Най-новата й авторска книга с картини и текстове Recent Paintings ще бъде издадена от английското студио Hato Press по-късно през годината.

In Memory to Face или изтрити портрети, 2015-2016 © Радоил Серафимов

За сравнително скромните си години, художникът Радоил Серафимов е има сериозен брой самостоятелни изложби и участие в групови експозиции в Атина, Венеция и къде ли още не. Съдейки по впечатляващата му работата, наградата от пролетния салон на габровските художници през 2016 и наградата Едмонд Демирджиян от 2014 са напълно заслужени.

Животни, 2015-2016 © Мартин Табаков

Мартиан Табаков има велико космическо име, диплома от специалност Метал в Националната гимназия за приложни изкуства Св. Лука и бакалавърска степен по скулптура от Националната художествена академия. Научил е много и от своята едногодишна специализация по в белгийската Кралска академия за изящни изкуства в Антверпен.

Арт Старт: Млади художници, които да следим през 2017 са в галерия Credo Bonum (ул. Славянска 2) до 5 февруари и в Гьоте-институт (Ул. Будапеща 1) до 10 февруари. Повече информация за събитието има тук.