Ревю: Западен свят

Ed Harris като Мъжът в черно © HBO

Ed Harris като Мъжът в черно © HBO

Западен свят е новата голяма надежда на HBO в търсенето на заместник на отиващия си блокбъстър Игра на тронове. Дебютиралият в неделя научнофантастичен сериал е вдъхновен от едноименния филм на Michael Crichton от 1973, на когото дължим заглавия като Щамът Андромеда, Джурасик парк и 90-тарската докторска драма Спешно отделение. Освен с гигантския си бюджет (около стотина милиона долара), първият сезон на Западен свят се набива в очите и с внушителен, макар и не много въодушевяващ актьорски състав в лицето на Evan Rachael Wood (силно изпълнение и заявка за ТВ награда догодина), Anthony Hopkins, Ed Harris, Thandie Newton и James Marsden.

© HBO

Историята накратко: Westworld е увеселителен парк с удивително софистицирани андроиди, които реагират според предварително програмирани сюжетни линии и позволяват на посетителите да се впуснат във всевъзможни приключения в изкуствено създаден Див запад. Възможността да правят каквото си искат без абсолютно никакви последствия за самите тях обаче веднага превръща по-голямата част от посетителите в безкрупулни и кръвожадни чудовища, които се забавляват с безсмислени убийства и сексуални оргии. Ежедневният цикъл на горките домакини започва по един и същи начин и завършва с изтриване на паметта, за посрещнат новия ден спокойно като пионки в ръцете на недосегаемите си посетители след поредната бруталност. Поредният ъпгрейд на машините обаче дава (не)очакван дефект и отменя основната им команда: да не нараняват хора.

James Marsden като Teddy Flood и Evan Rachel Wood като Dolores Abernathy © HBO

Отвъд аналогиите с истинския живот, в многопластовия си сюжет и замисъл Западен свят поставя редица философски въпроси по темата за свободата на съзнанието, развитието на изкуствения интелект и моралните противоречия, сътпътстващи процеса, които ще стават все по-актуални с възхода на ботовете и аугментираната реалност въобще. Историята залага на характерния за Crichton елемент на провалени перфектни системи, било то биологични като в Джурасик парк или кибернетични както в Западен свят. Самият Crichton винаги се е вълнувал извънредно много от технологиите като манифестация на човешката мисъл и в потенциала за грешки, дължащ се на капацитета ни понякога да мислим егоисично, ирационално или откровено глупаво на моменти. Още първият епизод посява семената на задаващата се война между хора и роботи, която вероятно ще се разиграе не само в стерилния Див запад, но и във влажното подземие със стотици извадени от употреба андроиди и футуристичния команден център на парка. Създателите на сериала Jonathan Nolan и Lisa Joy намекват и за много по-голяма конспирация извън самия парк и много сериозно третиране на философските диалози в следващите епизоди, което е добре дошло за подобен ансамбъл от първокласни актьори.

© HBO

Отношението човек-технологии и етичните въпроси, пред които в обозримо бъдеще ще ни изправи напредъкът на изкуствения интелект са в сърцевината на Западен свят – гаранция за релевантност на поредицата през 21 век. Белязан от много въпроси, чиито отговори останаха да висят във въздуха, силна кинематография и обещаващ сценарий, първият епизод вече отбеляза огромен успех и като гледаемост, и като коментар от критика и зрители, за да го превръне в най-силния дебют на HBO от Истински детектив насам. Следващите няколко епизода ще са критични за бъдещето на поредицата извън десетте вече поръчани за първия сезон. И все пак, предвид всички видяно досега, вероятността Западен свят да не задоволи нуждата от нов, качествен сай фай сериал изглежда пренебрежимо малка.

Западен свят е всеки понеделник след 21:00 по HBO България. Гледайте първия епизод на сериала безплатно на HBO GO. Тийзър трейлърът за предстоящите епизоди е тук.