Успех с носенето на мъжкото Kenzo x H&M

Уф! Първият челен сблъсък с пълния каталог на мъжкото Kenzo x H&M е истинско преживяване за всеки, който не е бил достатъчно смел, за да очаква тотална техниколор вакханалия от ярки цветове, релефни космати материи, леопардови принтове и въобще изцяло мултижанрова, мултирасова и абсолютно безпардонна естетика на ръба на кича –определение, което би отказало повечето консервативни потребители да посегнат към подобна сетивна атака. За разлика от съвременната култура, която се променя непрекъснато и не търпи регрес, модата си остава едно от малкото места, в които консервативната класика може да оцелее с леки подобрения през годините. Общата колекция на френската модна къща Kenzo и шведите от H&M обаче е най-смелата, налудничава, пъстра и тотално изтрещяла крачка в цялата история на проекта с дизайнерските колаборации, която е съвсем на място в Хараджуко и Шибуя и изисква доста топки и повече от безупречен и авантюристичен вкус, за да ни се размине съвсем безнаказано.

Зад първоначално стряскящия микс от десени, шарки, цветове и материи очевидно стои задълбоченото проучване на творческите директори Carol Lim и Humberto Leon в богатия архив от познати класики на Kenzō Takada, интерпретирани върху пуловери от трико, близи с качулки, пилотски бомбъри и различни по големина и конструкция мъжки парки. Суичърът от еко кожа с косъм и качулка се набива на око с известната тигрова шарка на френската модна къща в различни нюанси. Декоративното изкуство от архивите също е живо: мотивът медальон е върнат към живота върху оражневи тениски или под формата на релефни нашивки върху пуловер от еластична плетка. Има и черни тениски с тигри Kenzo от мъниста и дискотечни тесни джинси от тъкан жакард с животински или тигров принт на широки контрастни ивици. Очакваната за подобни колаборации логомания присъства под вида на лого, адаптирано от стари модели на марката и реализирано доста смело в експерименти като оформяне на всяка буква от надписа Kenzo Jungle Paris в отделен елемент от бродерия, заобикаляща в кръг тигъра на марката.

Каталогът на колекцията изиграва по-скоро лоша шега на интересното функционално връхно облекло и аксесоари, които изглеждат много по-добре извън целия психеделичен контекст на галерията по-горе. В колаборацията на Kenzo и H&M се намират интересни разработки на типичния силует на парки и бомбъри като например двулицевите пилотски якета от найлон с ярък принт, които са с удължена дължина и свалящ се панел с цип за повече възможни комбинации и игра с времето. Класическият черен пилотски бомбър е обновен с по-къса дължина, по-голям обем и контрастно второ лице, а ватираната дълга парка от деним с ципове има минимална игра с принтовете под формата на хоризонтални кантове на джобовете. Сред вариантите за зимата има и квази-борчески ватирани кожени якета с цип и огромен бродиран тигър на гърба, които могат да служат за чудесни зимни униформи на бистришките тигри на премиера. Жестоката fishtail парка с качулка има сваляща се яка с тигрова шарка и е допълнена от връхна риза с десенирана подплата. Ключът към намирането на интересни модели за сезона в колаборацията на Kenzo х H&M е именно вниманието към детайла: само тогава може да оцените иначе готини модели като психеделичните фънки чорапи и непромокаемата туристическа/градска раница с два външни джоба, мрежест десен и презрамки с тигрова шарка.

Войнишка fishtail парка с контрастна подплата и качулка, 450 лева / Ватирана риза-яке с контрастна подплата, 140 лева

Кожен ватиран бомбър с голяма апликация върху гърба, 549 лева

Скъсени и уголемени бомбъри с принт или в класическо черно / Всеки по 269 лева

Яке с качулка и принт, 179 лева / Ватиран бомбър с принт, 449 лева

Яке с качулка и принт, 179 лева / Ватиран бомбър с принт, 449 лева

Удължен бомбър от две части с цип, 329 лева / Дълго ватирано яке от деним, 549 лева

Яке с качулка и принт / Тъмносин пуловер с декоративни апликации / 139 лева всеки

Оранжев тишърт с лека щампа, 55 лева / Тишърт с апликации от мъниста, 75 лева

Непромокаема туристическа/градска раница с принт и два външни джоба, 269 лева / Щапка с шал, 75 лева

Колекцията Kenzo x H&M е в софийския магазин на марката на бул. Витоша 6 и онлайн от 3 ноември.