Girlscout: Dr. Martens сваля тегло за добро

Още от изобретяването си през 1945 от немския доктор Klaus Märtens, през нахлуването на Острова и производството във фабриката в Нортхaмптъншир през 60-те години, та чак до превземането на гръндж сцената в Америка и скинхед културата по целия свят, Dr. Martens винаги си е била марка, синоним за тежки и вечни кубинки за докери и други бачкатори. Минималистичният висок силует с тежка гумена подметка и жълт шев на 1460 е опитомен много добре не само от хулиганите с бръснати глави, но и от всякакви други пощальони, полицейски служители, рок музиканти и обикновени миролюбиви пънкари. Разбира се, когато нещо работи и продава толкова добре като 1460, 1461 и бохемските мокасини с пискюли Adrian, обикновено не пипаш.

Newton

Или поне така беше до вчера. Dr. Martens се престрашава да обнови три от класическите си силуети с олекотена версия за момичета, за да могат да си ги носят постоянно без да мрънкат. Така или иначе, тежките докерски кубинки никога не са били практичен избор за топлите сезони. Новата колекция с изключително първосигналното име Lite лансира конструкция с по-тънка и издръжлива подметка, олекотена и гъвкава средна част, абсорбираща стелка със запаметяваща пяна и кожа, която се отпуска доста по-лесно. Жълтите шевове и стърчащият етикет в горната част са си на мястото, така че няма страшно: противно на очакванията, Dr. Martens се справя с функционалното обновяване на легендите, без да убие първичната магия на оригинала.

Edison

Трите модела на снимките се предлагат в традиционните два цвята за всеки един от тях и се вписват идеално във всеки повод. Високите кубинки Newton се приближиват максимално до силуета 1460, ниските дерби обувки Cavendish наподобяват безпогрешно силуета на 1461, а мокасините с пискюли Edison са секси инкарнация на Adrian с една трета по-малко тегло. Пуристите най-вероятно още се съмняват, но новите Martens-и са си чисто и просто по-носим, лек и удобен вариант на вечните класики, преработени с мисълта за малко повече функционалност и малко повече спокойствие в по-топлите дни. Същият разпознаваем вид и изключителна издръжливост, но с малко повече иновации и лекота в петите. Екстра.

Cavendish

Моделите от колекцията Dr. Martens Lite започват от £95 и моат да бъдат поръчани онлайн тук.