Sea Sense е малка глътка нормалност в Созопол

©Александър Новоселски / Петър Драганов

Облагородяването на презастроения пейзаж по морето е трудна задача, която трябва да бъде поощрявана. Работещият тихомълком едва от няколко седмици малък и много изискан бутиков хотел Sea Sense се откроява сериозно от надвисналия в опасна близост околен пейзаж в Созопол. Съдейки дори само по снимките, можем да разберем защо това място се радва на изключителен интерес. Sea Sense e добре премислена хотелска авантюра с топла средиземноморска атмосфера, подчинена на идеята за максимален уют, дискретен лукс и хубава гледка. Казано по друг начин – приятен контрапункт на повечето архитектурни порнографии и компромисни проекти, които (продължават да) се случват по българското Черноморие.

©Александър Новоселски / Петър Драганов

Почитателите на бутиковия хотел Оазис в Ривиера мигновено ще разпознаят дългата ръка на Еял Тахор – създателят на десетки интериори и изпреварили времето си ресторанти като Dani’s, Da Vidi и Annette с безкомпромисно отношение към детайла и силно влечение към цялостните концепции. Не обичам неща, които не са перфектни. Не искам да правя компромиси. За мен е много важно да представя всичко по правилен начин и да създам особено усещане, споделя архитектът на Sea Sense преди да се впусне в подробности за петгодишната одисея около реализирането на този проект.

©Александър Новоселски / Петър Драганов

Първоначалната идея на собствениците за апартаменти под наем се трансформира в цялостна концепция за бутиков хотел от Тахор, който отговаря за абсолютно всичко – от архитектурата на сградата и вертикалната планировка до цялостния външен и вътрешен дизайн, обзавеждането и дори логото на Sea Sense. Първият проблем за решаване се оказва благодат под прикритие. Стръмният склон с денивелацията от близо 11 метра между улицата и плажната ивица в местността Буджака е усвоен с гениална планировка от три основни нива и безкраен басейн, които насочват гледката от всички помещения и общи части изцяло към морето. На фона на всичко останало наоколо, което няма нищо общо и създава лек културен шок, Sea Sense те изолира и вкарва в съвсем различен ритъм.

©Александър Новоселски / Петър Драганов

Стъпаловидната структура на хотела започва с красив портал от ковано желязо на плажа и изкачване по коридор от бели стълби, които отвеждат до основната зона с басейна със солена вода, шезлонги, водни цветя и отворената холна част с камина, кожени канапета и вълнени персийски килими. Средиземноморското излъчване на хотела е подсилено от чистата белота, заоблени стени и липсата на прави ъгли по външните очертания. През цялото време си мислех за нещо много просто, изчистено, модерно, топло, екзотично и никак претрупано,  само и само да постигнем наистина релаксиращо усещане. Широко отворените портали и гледка към променящите се отблясъци от безкрайния басейн създават онзи амбианс за спокойни разговори с приятели или усамотение в края на терасата, допълнен и от добрите решения за осветление. Цялото пространство е отворено и изглежда като едно цяло – фоайето се слива с басейна, а той с морето. Хората се разполагат където си искат, а отраженията в басейна вечер създават наистина невероятна атмосфера.

©Александър Новоселски / Петър Драганов

©Александър Новоселски / Петър Драганов

Дори и да не спи в Sea Sense, човек може да прекара часове в съзерцание и кротко пушене с чаша под ръка и добра компания. Иначе хотелът разполага с десет двойни стаи със собствени балкони, климатични инсталации, плоски екрани и еспресо машини за хубаво кафе и два апартамента (технически погледнато, само един апартамент и делукс стая) с огромни тераси и собствени шезлонги на последния етаж. Стаите са супер комфортни, имат много красиви и луксозни бани, най-добрите възможни матраци и готини пейки на терасите.

©Александър Новоселски / Петър Драганов

Собствениците на хотела възнамеряват да го разработват като място за целогодишно посещение и като нищо може да им се получи. Sea Sense определено е насочен към хора, които могат да си позволят такъв изтънчен лукс и имат нужда от спокойствие и нещо изпипано пред очите, без да се налага да пътуват до Гърция или по-далечните дестинации с подобни имоти. За малко да забравим и за храната – закуската е включена в цената, а всичко останало (поне според Тахор) е индивидуално и по желание на всеки. Миналата седмица им готвих вечеря на хората, останаха много доволни. Честно, няма нужда от повече думи. Трябва да дойдете и да го видите, за да усетите. Ок.

©Александър Новоселски / Петър Драганов

©Александър Новоселски / Петър Драганов

Sea Sense е в Созопол на ул. Калфата 28. Цените за нощувка за отделните периоди и стаи могат да бъдат намерени тук. Повече информация за хотела има тук или на +359 883 301090 и info@seasense.bg