Видео колекции – Есен/Зима 2016/2017

Както са тръгнали нещата с промяната на модела в модната индустрия и представянето на мъжката и дамска мода в сезона, този видео обзор с колекциите за есента и зимата на 2016 е последният поглед в бъдещето на Boyscout – поредният удобен наръчник за всички, които искат да пилеят време с гледане на ревюта за вдъхновение и да си обновят фонотеката с много качествена музика. Накратко: 4 града, 139 колекции, 15 часа видео и голям плейлист с музиката от ревютата, както обикновено.

Лондон / 8-11 януари: 59 колекции. Колкото и да се гордеят с костюмите от три части, шивашката традиция на Савил Роу и изобретателната си екстравагантност, англичаните не се страхуват да преосмислят и отношението си към плетивата, които доминират в колекциите за следващата есен и зима – независимо дали говорим за огромните жилетки тип връхо палто (Pringle of Scotland), пуловерите с поло яка е Kilgour, облите спортни яки под съвършените сака на Hardy Amies и v-образните яки при всички останали. Естествено, многобройните комбинации от риза и вратовръзка не отсъстват изцяло, но акцентът е пренасочен към променящия се силует на класическия костюм – по-широки панталони с висока талия (E.Tautz) и подкъсена дължина на крачолите (Margaret Howell), къси сака, още по-пастелни цветове от миналата година (Thomas Pink). Както обикновено, връхното облекло на Burberry и цялата колекция на Dunhill не могат да оставят никого равнодушен.

Милано / 15-19 януари: 37 колекции. Versace нахлува в космоса, Prada мисли попрагматично и се отправя в открито море (сака с двуредно запопчаване, карирано връхно облекло, patchwork бомбъри и ризи с магическите принтове на артиста Christophe Chemin) и въпреки всичко дизайнерите в Милано залагат на прилично комерсиални и много продаваеми мъжки колекции без прекалено смели експерименти, които би трябвало да се приемат много добре на реалния пазар на мъжка мода. Allesandro Michele продължава трансформацията на Gucci със своята андрогинна естетика от бродирани пижами, деним с апликации, кафифени халати и почит към Bowie с тюркоазено син костюм с черни ревери. Stefano Pilati се сбогува с Ermenegildo Zegna с великолепни широки костюми и шалове. Какво още: мекият кашмир и пуловери в колекцията на Bottega Veneta, които съпровождат традиционно добрите костюми на креативния директор Thomas Maier,

Париж / 20-24 януари: 29 колекции. Първата колекция на Raf Simons след напускането на Dior е много интересен поглед към класическата американа и света на David Lynch с огромни пухени якета и големи суетшърти с качулка, които са абсолютния антипод на декадентския официерски стил на Olivier Rousteing за Balmain. Dior Homme осъществява челен сблъсък между скейтърската рестетика и ню уейв културата с карирани суетшърти, fair isle пуловери и широки панталони и мтжки огърлици, Гоша Рубчинский пък среща съвременната скейт култура с пост-социалистическото наследство и 80-тарските скинари.

Ню Йорк / 1-4 февруари: 14 колекции. Четиридневното събитие с мъжки колекции в Ню Йорк все още страда от липсата на големите играчи като Calvin Klein и е изправено пред неясна съдба предвид заявената от много марки промяна на модела на представяне, обединяване на линии и така нататък, така че засега си остава симпатична възможност да се запознаем с най-новите предложения на истински добри етикети като Public School, Ovadia & Sons, Robert Geller, Duckie Brown и Timo Weiland.

Саундтрак: Очаквано, една сериозна част от дизайнерите почитат Bowie, не забравят Joy Division (както всеки сезон – бел.ред.), игнорират новото арендби и хип-хоп за сефте и продължават да натискат на хипнотичен пост-рок и шугейз като този на The Soft Moon и The KVB. Benjamin Clementine изнася камерен концерт за Burberry, Paul Smith разравя iPod-а за YT, Dub Pistols, The Stone Roses и The Jam, a Dior Homme посяга към дискотечния индъстриъл на Nitzer Ebb. Откритията на сезона: групата Grassfight, позабравената класика T Plays It Cool на Marvin Gaye и филмовата класика Blue Moon на Elvis Presley в саундтрака на Raf Simons.

Предишните видео-аудио обзори на мъжките колекции са ТУК.