Girlscout: Музите на Хубен и Слав от 12 Mag

© Георги Андинов

© Георги Андинов

Официалната статистика за първите четири години на най-доброто онлайн модно списание в България 12 Mag e впечатляваща и много забавна равносметка за малка част от работата на Хубен Хубенов и Слав Анастасов – двама от най-усърдно работещите, безкомпромисни и мислещи типове в местната индустрия през последните две десетилетия. 49 фотографи, 29 стилисти, 2637 кадъра в 256 сесии, 205 кадъра с червени устни и общо 281 вдъхновяващи момичета и жени, обединени от общата некомерсиална идея да случват нещо хубаво помежду си. Именно поради тази причина няма как да не ги потупаме свойски по рамото с деликатната молба да споделят осем от любимите си български модели в историята на тяхното издание. Пишейки за всички тези момичета, си дадохме сметка, че всички тях ги обединяват няколко неща, без да говорим физиката. Всяка от тях е супер добър професионалист, умно момиче, добро същество и верна приятелка. Не са просто моделки, а хора, с които си липсвате, когато не работите заедно. Всички те са скритото лице на моделинга в България. Палци горе за Хубен и Слав, за 12 Mag и за вечните музи, които вкарват смисъл на пълнокръвното им отношение към женската красота и нейния контекст.

© Васил Германов

© Васил Германов

Карина Неделчева

Защото като кажем расова жена, имаме предвид такава като нея. Заради дългите крака, вродения талант да позира, хамелеонските способности. Въобще модел, на когото можеш да разчиташ.

© Игор Усенко

© Игор Усенко

Нора Шопова

Защото 12 и Нора са кармично свързани. Първата сесия на Нора е за 12. Класацията на най-присъствали модели в модните ни сесии е само логичен завършек. Защото е фина, умна и спокойна. Защото се гордеем с нея.

© Диляна Флорентин

© Диляна Флорентин

Джия

Защото Джия е от онези момичета, които те пускат по пързалката на демоничния двубой жена/момиче. И може да бъде двете едновременно. Защото е умна и слънчева.

© Александър Осенски

© Александър Осенски

Кристина Милева

Защото, както се шегуваме вътрешноведомствено, Кристина Милева е само една. Защото когато си замислил приключение като снимки на Бузлуджа, ти трябва точно толкова голям ентусиаст колкото теб самия. Тотален професионалист и тотален пич.

© Диляна Флорентин

© Диляна Флорентин

Силвия Димитрова

Защото рядко имаме лукса да я снимаме. Защото е с неспираща кариера от поне петнадесет години. Защото, ако има човек, роден за моделинг, това е тя. Защото е от малкото модели, които приемат работта си на 100% и сами изискват още и още дубли до съвършения кадър, въпреки че почти всеки един с нея е такъв.

© Васил Германов

© Васил Германов

Ваня Билева

Защото губиш адекватна артикулация при вида на нейното лице и изпадаш в пълна безпомощност пред смеха и чувството й за хумор. Защото е най-големия темерут в най-хубавия смисъл на думата, защото компанията й е повече от вдъхновяваща, било то в студиото, било то на купон. Заради бенката на върха на носа… абсолютна муза.

© Васил Германов

© Васил Германов

Глория Петкова

Заради най-бялата кожа, която сме снимали. Заради лудостта й, защото е артист. Защото няма проблем да се снима с маска на овца, ако посланието на сесията го иска. Защото винаги изглежда като от блог за улична мода, независимо каква роля е избрала за деня.

© Васил Германов

© Васил Германов

Надежда Спасова

Едно момиче, родено за модел, но с амбиции далеч от моделинга. Няма друго такова черно чувство за хумор и ирония. Умно копеле, както тя самата се определя. Защото си е наше откритие още от времето, в което правехме GIA. Дебютира на корицата на The Fashion Issue (брой 10), а в 12 разгръща моделския си потенциал като муза за всякакви крайни експерименти.