Видео колекции – Пролет/Лято 2019

Сезонът на големите дебюти (Virgil Abloh в Louis Vuitton, Kim Jones в Dior Homme), продължаващата тотална доминация на спортното облекло като основна отправна точка за повечето колекции и продължаващото търсене на следващото голямо нещо и дефинитивния код за мъжка елегантност, който все още не може да отлепи от познатото комбо кецове с маратонки. Преглеждаме основните мъжки тенденции за следващия топъл сезон с видео обзор с най-добрите колекции за пролетта и лятото на 2019 – поглед в близко бъдеще и удобен наръчник за пропиляване на време в гледане на (често) недостъпна мъжка мода. Накратко: 3 града, 82 колекции и дълги часове видео и музика от ревюта.

Лондон/ 8-11 юни: 16 колекции. Мъжката седмица в столицата на креативността страда сериозно от липсата на големите имена в английската мода (Burberry, Alexander McQueen, Paul Smith и Craig Green, специален гост на Pitti Uomo този сезон), които продължават да представят новите си колекции в Париж. Отсъствието им обаче е добре дошло за интересните млади надежди като екстравагантния Charles Jeffrey Loverboy и практичния Samuel Ross – дизайнерът на A-Cold-Wall* и протеже на Virgil, който върви по-добре отъпканата пътека на утилитарната естетика на Christopher Raeburn.

Милано/ 15-18 юни: 26 колекции. Alessandro Sartori е направил жестока колекция за Zegna. Спортното разчупване на концервативния дрескод не изглежда идолопоклоническо, а напротив – с реверанс към безупречната елегантност, пречупена през умерена доза функционални детайли и широки, но не прекалено обеми. Ярките костюми и десени на Versace също заслужават внимание, Neil Barrett и Fendi – както винаги. Хвърляйте по едно око на развитието на Isabel Benenato.

Париж/ 19-24 юни: 40 колекции. Технически погледнато, първите две колекции нямат място в този плейлист – Saint Laurent представиха последната си колекция в Ню Йорк, а Simon Porte Jacquemus дебютира с мъжка линия на плажа в Марсилия. Най-коментираните колекции в Париж обаче са само две. Дебютът на Abloh в Louis Vuitton се случи с грандиозно събитие и без особена революция в самите дрехи, докато Kim Jones Преоткри тотално Dior Homme не само като цветове, но и като пропорции – поредно доказателство, че се чувства добре в която и да била френска модна къща. Другите важни колекции този сезона: Y/Project, Undercover, Ami на Alexandre Mattiussi и Dries Van Noten.

Саундтрак: Няколко неизвестни хип-хоп тупалки, рок и уейв от 80-те, велика английска музика от The Jam, Sleaford Mods и Big Audio Dynamite и диско за секс. Целият плейлист е достъпен и в Spotify, както обикновено.

Предишните видео обзори на мъжките колекции са тук.