(Френски) Гангстери, костюми и гилзи

Повечето от нас помнят нюйоркския детектив Popeye Doyle (Gene Hackman) от американския трилър на William Friedkin Френската връзка, който разказва за най-мрачните години от борбата с наркотиците в Голямата ябълка. Френският The Connection (La French) обаче обръща внимание на реалните събития в Марсилия по същото време със свободна драматизация на истинската история и местни герои в една от най-прословутите и успешни схеми за трафик на хероин от Европа към Съединените американски щати през 60-те и 70-те години на ХХ век. Режисьорът Cédric Jimenez следва плътно учебниците на Martin Scorsese и представя наситената откъм лазурни цветове и хладнокръвни престъпления хедонистична история за сблъсъка между местния кръстник Gaëtan Tany Zampa (Gilles Lellouche) и решителния съдия Pierre Michel (Jean Dujardin), които не споделят достатъчно екранно време заедно в красивия пейзаж на Френската Ривиера, но има какво да ни научат за френската мъжка мода по онова време.

1. Костюмите на двамата основни герои във филма са шити от Francesco Smalto – френската модна къща на едноименния италиански дизайнер, обличал не един и двама гангстери и знаменитости, наред с доста държавни глави като François Mitterrand и мароканския крал Hassan II. Случайно или не, личната история на покойния дизайнер преповтаря престъпната история на самата Марсилия, която приютява много неаполитански и корсикански мафиоти след войната – роденият в Реджо ди Калабрия Smalto основава модната си къща в Париж.

2. Броят на отворените копчета в мафиотската йерархия на разгърдените ризи е строго определен – две за сериозните играчи и от четири нагоре за обикновените биячи.

3. Обратно на френската мафия, правораздавателните органи си позволяват само много разхлабени вратовръзки и сиви пуловери върху белите ризи за небрежни неделни акции срещу организираната престъпност.

4. Широчината на ревера би изчервила дори и Tom Ford. 70-тарските костюми следват тогавашната тенденция за по-широк и свободен силует (от шест пръста нагоре за големите ревери). Същото важи и за вратовръзките.

5. Сивите и черните костюми са вечни, независимо от повода и човека, който ги носи по небрежен начин.

6. Когато се съмняваме какво да облечем, кожените якета и спортни бомбъри винаги вържат работа, дори с риза и вратовръзка.

7. Непромокаемите якета на Barbour са отлична идея за връхно облекло над костюма, особено ако ходим в мотоциклет на работа.

8. Дебелите спортни часовници са окей идея само с деним, спортни ризи и бели тишърти. Тънките елегантни часовници са единствения адекватен избор за костюм. Справка – китката на Pierre Michel (Jean Dujardin).

9. Аксесоарите са важни. Тънкото златно синджирче е необходимото зло за разгърдените ризи и плувни басейни, а златните запалки Zippo са логичният избор за всеки добре възпитан джентълмен с непоносимост към пластмасови еднодневки (запалки, не жени със силиконови бюстове).

10. Ретро автомобилите са истинските красавици в гаража – третата серия на BMW от 70-те години, легендарната Targa на Porsche, Citroen DS и кабриото на Mercedes 380 SL са другото име на порнография за автомобилни фетишисти.

The Connection няма официална дата за разпространение в България и може да бъде поръчан на dvd от Fnac.