Зимният сезон на Future Shorts

По-добре късно, отколкото никога. София се връща в голямото международно семейство на фестивала за късометражно кино Future Shorts с прожекция на девет филма с международни награди от селекцията на платформата за зимния сезон на 2015. Какво ще гледаме:

© Future Shorts

© Future Shorts

1. Staff Riding. Южноафриканският жаргонен израз за сърфиране върху влаковете, популярен феномен в страната, е име на документалния филм на Marco Casino, който разказва за едно от най-големите гета в ЮАР с ключова роля в борбата на местните жители с апартейда. Сърфинга на влакове е тяхното мимолетно спасение от повсеместното насилие, мизерия, алкохолна и наркотична зависимост и СПИН сред подрастващи и новородени.

© Future Shorts

© Future Shorts

2. През август. Шестгодишната Margaux се събужда рано в една августовска сутрин, за да види как баща й реди кашони в багажника на автомобила, докато майка й все още спи. Тази сутрин ще се окаже специална за малкото момиче, което ще преживее нещо значимо за първи път в живота си. Остава само да разберем какво точно. Драмата на Jenna Hasse е селектирана в програмите на миналогодишните филмовите фестивали в Кан, Лондон и Ню Йорк.

© Future Shorts

© Future Shorts

3. Rainfall. Анимираното музикално видео е колаборация между японския визуален и звуков артист Yoshihide Sodeoka и музикалния шаман на лондонската алтернативна сцена My Panda Shall Fly (Suren Seneviratne).

© Future Shorts

© Future Shorts

4. Последните дни на Peter Bergmann. През лятото на 2009 мъж, представящ се за Peter Bergmann, пристига в ирландския град Силго и прави всичко възможно да остане абсолютно анонимен в последните три дни от своя живот.

© Future Shorts

© Future Shorts

5. Beat The Drum Slowly. Анимираното музикално видео на Timber Timbre е режисирано от Chad Vangallen.

© Future Shorts

© Future Shorts

6. Подсъзнателна парола. Режисьорът Chris Landreth използва често срещания гаф да забравиш нечие име като начална точка за забавно пътуване през подсъзнанието. Заимствайки щедро от класическата телевизионна игра Password, филмът представя истинско богатство от анимирани гостуващи звезди, които отчаяно се опитват да помогнат на Charles да си спомни името на своя приятел. Звучи много объркано, но пък е участвал на доста престижни фестивали и вероятно си заслужава.

© Future Shorts

© Future Shorts

7. Мисля, че кадрите изглеждаха по същия начин. Един мъж възстановява с оскъдни средства изгубения спомен за последния ден със своята майка. Обектите оживяват в отчайваща битка да възстановят един съкровен момент, който си е отишъл отдавна.

© Future Shorts

© Future Shorts

8. Лайтмотив. Експериментален късометражен филм с компютърна графика, замислен като синестетичен опит за визуално транспониране на музика от 18 музиканти – Секция II от американския композитор Steve Reich. Амбицията на филма е да улови изключителната жизнена сила на тази съвременната музика, като предложи истински хипнотизиращото преживяване да видим музиката.

© Future Shorts

© Future Shorts

9. Вместо абракадабра. В номинираната за награда Оскар комедия на шведа Patrik Eklund, млад мъж с големи мечти започва своя много любопитен и уникален път към славата. Tomas се гордее със своето аматьорско и самодейно фокусничество и неуспешните си трикове, включително разрязване на жена на две. Няма страшно – продължаваме напред!

Future Shorts е утре, 3 февруари, от 20:00 в Дом на киното. Билетът е 6 лева.