Двойни агенти

Онлайн платформата на Absolut за обмен на изкуство The Andy Warhol Art Exchangе e продължение на колаборацията на компанията с бащата на американския попарт от далечната 1986, която започва с известния портрет на бутилката на шведската водка в типичния стил на Warhol и продължава почти три десетилетия по-късно с чисто нова черна бутилка в наситено сини, жълти, розови и червени цветове, която излезе в ограничено количество за целия свят. Платформата иска да се превърне в популярно място за връзка между артисти от целия свят, където да се вдъхновяват и да споделят част от своето изкуство. Демокрацията е пълна – в обмена може да участва всеки – от най-обикновените любители и начинаещи момчета и момичета  до сериозни артисти с опит, стига да са над 21-годишна възраст. Става лесно. Качваме свое готово произведение на страницата на платформата или чрез Facebook, Twitter и Instagram, или създаваме такова от нулата с помощта на приложение за обработка на картинки на същата страница. В края на октомври, ноември и декември на случаен принцип всеки участвал разменя творбата си с друг артист от произволна точка на света, а след последния обмен един от всички участници ще се сдобие с оригинал на Andy Warhol. Шансовете са изравнени за всеки, но имаме сериозна конкуренция в лицето на българските посланици на кампанията, сред които Yø Vø, Теодор Лозанов, Искра Благоева и Ицо Птицо.

Отляво: Lolligem N.1 © Yø Vø / Love Yourself © Искра Благоева / Fork You © Теодор Лозанов / Untitled © Ицо Птицо

Четиримата артисти, които следим от известно време по различни причини, вече участваха със собствени неща в The Andy Warhol Art Exchangе в края на октомври и ни дадоха добър повод да ги представим в духа на Warhol, както никой не ги е виждал и снимал досега. А в ноемврийския обмен се включва и авторът на видеата Златимир Араклиев с видео портретите, които засне за Boyscout, представящи четиримата като някои от най-знаковите образи от архива на Warhol – Michael Jackson (Ицо Птицо), Prince (Теодор Лозанов), Grace Jones (Искра Благоева) и Marilyn Monroe (Yø Vø).

Режисьор/Арт директор Златимир Араклиев Монтаж Евтим Тодоров/Златимир Араклиев Саунд дизайн Етиен Славчев Асистенти Георги Станчев/Николай Фениксов

Какво трябва да знаем за първите участници в кампанията накратко?

Роденият във Варна 32-годишен младеж Христо Савов е по-известен като Ицо Птицо. Първите си рисунки с флумастери реализира върху стените вкъщи, а на 5-годишна възраст вече прерисува любимите си комикси. Малко след това започва да рисува и от натура, тръгва по кръжоци и курсове по рисуване и впоследствие завършва средното училище по изкуствата Добри Христов във Варна, а по-късно и Националната художествена галерия през 2004. Христо рисува с маркери и флумастери на хартия и улавя предимно статични моменти от ежедневието – хора, предмети, интериори, пейзажи. Като техника рисува „ала прима“ или без предварителна подготовка с молив за по-голяма динамика и жизненост на изображенията, нещо като калиграфия с маркер. По-рано тази през годината Савов представи работата си Оцвети си сам – премерен и приятен коментар на многократното оцветяване на Паметника на Съветската армия през последните няколко месеца. В момента рисува огромен комикс на стената в салон Phiba, а съвместната му изложба с Нева Балникова се помещава в Sabai. Сред имената, които го вълнуват напоследък, са Cy Twombly, Peter Doig, David Hockney, класическите японски графици Hiroshige и Hokusai и култовите режисьорите Андрей Тарковски и Alejandro Hodorowsky. Радва се от сърце на детските рисунки, заради изключителната свобода и непринуденост в тях. Споделя, че към това се стреми и самият той с всяка своя рисунка – да бъде искрен и да се забавлява. Участва в платформата с Untitled.

Няма да сме много далеч от истината, ако определим 29-годишния Теодор Лозанов като един от най-приятните български илюстратори през последните няколко години. Роденият в Стара Загора, учил във Варна и базиран в София млад мъж с експанзивна усмивка започва да рисува от съвсем малък – един от най-ранните му детски спомени, свързани с рисуването, е как още като първокласник взима акъла на учители и съученици с изключително детайлен портрет на мишка. 20 години по-късно вече харесва работата на Pablo Lobato и Benjamin Lacombe, вероятно защото са толкова различни като работа от самия него, и се вдъхновява предимно от хора, ситуации и любов. Лозанов рисува предимно с молив и тънкописец (подчертано пристрастие към Triplus Fineliner на Staedtler) и оцветява дигитално. Работи и с Inkling на Wacom, но по-рядко. Казва, че обича да рисува без зор и навлеци наоколо, а ако е сутрин, то задължително го прави с чаша кафе в другата ръка. Продължава да прави фини настройки на стила си, но е почти невъзможно да сбъркаме неговия почерк. Лозанов рисува смели и ярки персонажи, които обгражда с много детайли и им инжектира малко замечтана меланхолия. Сред реализираните му проекти са готините принтове в последните колекции на българските брандове Knapp и Yvailo. Освен това Лозанов е запален любител на хип-хоп и поп културата и често ни забавлява с комиксови прочити на любимите си музикални обложки и корици на списания. Участва в платформата с Fork You.

36-годишната Искра Благоева рисува от детската градина. Работи с живопис, обекти и инсталации, без да фаворизира едната медия пред останалите. Роденият в София възпитаник на Университета по приложни изкуства във Виена обикновено създава приковаващи вниманието образи, които предлагат друга гледна точка към иначе познатото. Благоева определя своята работа като пост-феминистка и се вдъхновява от изкуството само по себе си. Досега е излагала на самостоятелни и общи изложби в Австрия, Германия, Словения, Сърбия и България. Последната й самостоятелна изложба е След ябълката в тревата в софийската галерия Васка Емануилова, а наскоро впечатли и с Can you feel this princess? на курираната от Яра Бубнова пловдивска изложба Несъгласие. В момента е заета с усилена подготовка на две самостоятелни изложби, докато се лекува от грип с променлив успех. Участва в платформата с love yourself.

С характерното си чувство за хумор Yø Vø (Йовчо Горчев) разказва как се е родил на задната седалка в Лада Нива някъде по пътя между Пловдив и София, но по лична карта все още се води горд пловдивчанин. Йово, както го познават приятелите, има магистърска степен по филмови изкуства от Кралския колеж по изкуствата в Лондон и описва работата си като визуални опити, които го принуждават винаги да държи под ръка джобни лампички, фенерчета, тиксо и телефон. Питаме го за първата му сериозна фотографска работа и той веднага се сеща за една случайна среща на улицата с непознат дядо с папионка и златни зъби – Йово моментално предлага да му направи портрет, а дядото директно го срязва с въпроса колко ще струва. Иначе Горчев харесва работата на артисти като Matthew Barney, Wim Delvoye, Chris Cunningham, Gaspar Noe, Maurizio Cattelan, UVA, Random International, Marshmallow Lazer Feast и Bart Hess и върви бавно, но съсредоточено по техните стъпки с представяния и публикации на негови проекти във Venice Experimental Cinema & Performance Art Festival, Sony World Photography Organization, Yahoo изложбата в програмата на фестивала SXSW, Magnum Photos, Inspiration Now, Hunger TV, Vice, както и в многобройни галерии в Лондон, Ню Йорк, Хонг Конг и Сан Франциско. В момента работи върху концептуален фото/видео проект за модната естетика в Токио и София. Yø Vø участва в платформата с Lolligem N.1.

Предложенията на всички участници в световната платформа The Andy Warhol Art Exchange могат да бъдат разгледани тук.