Dixon: Ich bin ein Berliner

Девет причини гостуването на Dixon да е задължително за почитателите на интелигентната електронна музика с дълбока и мрачна душа и спотаени запомнящи се вокали:

1. Dixon е диджей номер едно в света за 2013 в класацията на Resident Advisor. Момчето от Берлин е заслужило всяко едно потупване по рамото заради дългогодишната си последователна работа, наистина епични дълбоки сетове и ремикси, превърнали го в абсолютен звяр. Говорим за диджей, който използва мелодия и много топли вокали, за да гради своите сетове и вече седем години продължава да пуска слушаема, но непредсказуема и ъндърграунд музика за краката и ума.

2. Немецът става изключителен диджей по трудния начин в началото на 90-те, когато няма интернет платформи и единственият начин да натрупаш опит е да се упражняваш ежеседмично на едно и също място като Е-Werk или Tresor. Клубните резиденции не означават случаен гиг веднъж месечно, а плътен ангажимент, който повлича след себе си определена ерудирана публика, желаеща да чуе точно определено име в точно определен клуб всеки уикенд. Именно затова Dixon е известен най-вече като брилянтен диджей и чак след това като доста добър ремиксатор.

Интериорът на Robert Johnson

3. Дългите му среднощни сетове са повече от легендарни. Dixon е диджей, който работи постепенно за надграждане на своите сетове, достигане до пиковия момент и обратно спускане, за да започне отначало и да намери най-подходящия момент, за да смени настроението и да превземе тотално своята публика. Най-добре му се получава в интимни клубове като Panorama Bar и Robert Johnson – спартанско място с една от най-добрите озвучителни системи на Martin в Европа. Dixon свити често в клуба и записва осмата част от едноименната компилация Live at Robert Johnson.

4. Диджейските компилации почти винаги са по-добри от продуцентските, поне когато говорим за автомобила. Освен осмата част на Live at Robert Johnson, Dixon стои зад четвъртата част на Body Language от лейбъла Get Physical, Temporary Secretary и Five Years of Innervisions.

5. Една от основните причини за постепенния възход на Dixon е лейбълът Innervisions, който управлява заедно със своите приятели Frank Wiedemann и Kristian Beyer (двамата от Âme). Малката звукозаписна компания започва да съществува като подлейбъл на могъщия Sonar Kollektiv през 2005, но понастоящем може да се похвали с изключително емоционална продукция и огромни клубни хитове в дискографията като ремикс EP-то към Envision на Osunlade, Howling на Frank Wiedemann и Ry Cuming и Gotham на Ten Walls. Няма как да забравим и първите две издания на лейбъла въобще: Dixon ремиксът на Tokyo Black Star и тяхното Blade Dancer и класиката Rej на Âme.

6. Списъкът ремиксираните от Dixon артисти е доста сериозен: Disclosure, Martina Topley-Bird, Âme, Agoria, Lykke Li, Junior Boys, N.E.R.D., Fever Ray, Mathew Jonson, Foremost Poest, Laid Back, Romanthony, The xx и Jimpster.

7. Макар и сетовете му да звучат като много добре обмислено и разнообразно пътуване, Dixon знае кога да разпуска и може да предизвика ожесточен екзалтиран бой с възглавници между хората по време на съвместния му Boiler Room сет с Âme в хотелски апартамент преди две години.

8. Освен всичко друго, 39-годишният Steffen Berkhahn (истинското име на Dixon) е бивш активен спортист, голяма футболна надежда и много запален футболен запалянко, който прекратява кариерата си поради контузия и понастоящем е вицепрезидент на приятелския футболен клуб FC Magnet Mitte. Той дори организира Lost In A Moment парти в Бразилия през юли, за да може да присъства на най-важните мачове на немските национали.

9. Видео интервюто на Dixon отпреди година отговаря на всички въпроси, които бихме имали към него – от диджействането като професия през редактирането на музика до отношението му към продукцията, която слуша и пуска.

Dixon е в Yalta Club утре вечер, 4 октомври, заедно с Liubo Ursiny, Valdy и Philip Chernikov. Повече информация за събитието има тук. Билетите струват 25 лв. в мрежата на Eventim. Входът за събитието в Room 2 е откъм ул. Аксаков. Посетете нашата facebook страница за шанс да спечелите двойна покана за партито.