Изложбата на Roger Ballen е абсолютно задължителна

Кой е Roger Ballen?

Анонимната партизанска акция с въпросителните в София и Пловдив е леко въведение в работата на един от най-значимите фотографи на последните четири десетилетия, който открива своята първа и споделена между двата града ретроспективна изложба у нас този ноември.

Дори досега да не сте засичали името на живеещия в Йоханесбург нюйоркчанин, почти сигурно сте попадали на най-известната му работа сред младото поколение. Въпреки голямата поколенческа разлика помежду си, неговите южноафрикански съседи Die Antwoord започват да се снимат в негови проекти още от 2008 и канят 68-годишния Roger Ballen за сърежисьор и арт директор на видеоклипа I Fink U Freeky през 2012.

Клипът на Die Antwoord е лек дестилат на част от най-разпознаваемите символи в работата на Ballen. Макар на пръв поглед да изглежда като контрастна документалистика, самият американец я описва като психологична фотография на сенчестата човешка същност, а критиката му се възхищава заради визуално впечатляващото създаване на фиктивен диалог между хора, пространство, случайно намерени предмети и домашни животни.

В отличителната провокативна естетика на Ballen преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание, което винаги го е привличало като неукротимо място със свои собствени правила и закони. Създадените между 1982 и 2014 в Южна Африка 200 черно-бели фотографии в ретроспективната изложба Архетипи са точно това – разказ за хаос, страхове, сенки, илюзии и всичко онова, от което сме направени.

Остава само да си отговорим на въпроса дали сме готови за сблъсък със силен коментар на най-разпространените архетипни състояния на човешката психика, които ни водят от тъмнина към светлина, от абсурд към ирония и от отчаяние към освобождение.

Roger Ballen и неговите вътрешни гласове, 2015 © Marguerite Rossouw

Изложбата Архетипи на Roger Ballen е в софийския Кввадрат 500 от 13 ноември до 13 януари и в пловдивската Градска художествена галерия от 14 ноември до 5 декември. И двете изложби ще бъдат придружени с лекции на артиста пред публика. Повече информация за събитието има тук.