Габриела

Габриела Балкова е интересна девойка с много разнопосочни интереси, която изчезна внезапно от България, за да се преоткрие наново в Дания като енергично и много ентусиазирано младо момиче с нездрав интерес към съвременната електроника, асид и техно.

Какво трябва да знаем за теб? От известно време живея в леко студената датска столица Копенхаген. Да кажем, че съм абсолютен музикален ентусиаст, който си пада по обиколки из Европа, пристрастен е към сладоледа и живее като самотник от време на време. Освен това обичам мистериите и всичко, което е забранено. С други думи, подстрекател на детето в мен, но на стари години, хаха. Шегувам се за годините, не вярвам в такива неща.

С какво се занимаваш там? Работя за една модна ритейл компания, но само за пари. Вниманието ми е 100% насочено към музиката. Обичам да рисувам, но това е само хоби. Същото важи и за готвенето на вкусни и нетрадиционни ястия. Експериментирам много. Откакто съм тук, не съм спряла да експериментирам, най-вече с живота си.

© René Roslev

Какво ще ни сготвиш и къде ще ни заведеш в Копенхаген? Със сигурност нещо с много зеленчуци, ядки, боровинки, лимон, семена, най-вероятно риба на тиган. Иначе места за посещение има много. Градчето е страхотно, уютно и артистично, има достатъчно бюфети с добра храна. Най-вероятно ще ви заведа на суши бюфет или в новата супена къща, която открих наскоро – има много вкусен гулаш, чили кон карне, картофена, пилешка и някаква датска супа, която забравих. Плюс домашен хляб.

Най-смелите ти експерименти досега? Случиха се преди месец в Берлин. Запознах се с няколко синтезатора и дузина невероятни машини с копчета, способни да изкарат много секси звук. Толкова се вдъхнових, че си взех аналогов синтезатор, който произвежда добре познатия асид звук, типичен за олд скуул техно и хаус музиката от началото на 90-те години и не само. В тази връзка не мога да не споделя ето този трак на Mike Parker, който със сигурност е записан с много аналогови инструменти системи, бутончета и всевъзможни джаджи. Mike ми е любим артист – истински пионер в техното.

© René Roslev

Браво. Сподели за идеята на твоето boyscout видео. Беше ми интересно да се видя във видео – как изглеждам, как се движи тялото, какво излъчва лицето ми и т.н. Видеото е пресечната точка на три отделни свята – моят, този на фотографа и този на стилиста. Аз съм момичето по бельо с виното в ръка у дома, което обича да си преслушва плочите и гледа в нищото, защото денят и нощта ми винаги са абсолютна мъгла и никога не знам какво ще ми се случи. Приготвям се за някъде, но понякога дори не зная накъде вървя. Искам да изглеждам добре заради самата себе си. Обичам комфорта и красотата. Танцувам, защото съм зачената в танц. Суетна съм, защото съм жена. Ако оставим настрана философстването, поиграхме си малко. С Rene се познаваме доста добре – изключително скромен пич с добър поглед върху нещата. Работили сме и преди и имаме разни общи страсти, което помага при реализирането на подобни проекти. Елиза е сред най-близките ми хора тук. И двете сме от Русе и се познаваме от дълги години. В момента работи върху портфолиото и уебсайта си с доста професионалисти в Копенхаген и е въпрос на време да направи нещо сериозно за голяма медия.

Щях да те питам дали винаги се будиш с вино в ръка… Понякога се случва, но само когато не съм си лягала.

Защо смело напред по бельо? Защото ми харесва да бъде интимно и провокативно. Провокирането на личността е стъпка напред в опознаването на собственото аз. Разбира се, хубаво е понякога да излизаме извън неговите рамки. Освен това се чувствах добре в кожата си по време на снимките.

© René Roslev

Концерти или диджеи партита? От малка съм по концерти и други подобни събития, няма начин. В момента обмислям програмата за лятото – предстои ни огромен фестивал през юли, мисля да гледам Stevie Wonder. Всяка седмица в Копенхаген се случва нещо много ценно от музикална гледна точка, особено когато говорим за продуценти и диджеи. Вродено ми е събота да съм на дансинга и да танцувам, това е моята вечер.

Други планове за близкото бъдеще? Влагам цялата си страст, любов и любопитство в диджействане и продуциране. Обичам да си разцъквам грамофоните, скоро ще ви пусна подкаст. Продуцирането е съвсем друг свят, имам ужасно много идеи и работя върху три проекта в колаборация с трима други артисти. Юни започвам изцяло сама, стига да съм готова с малкото ми домашно студио.

Друго? Музика, планове, мъже? Joey Anderson ми е абсолютния фаворит в момента – истински творец, който е много напред с материала, но стана популярен едва през 2013, когато Levon Vincent включи негова песен в микса си за Fabric. Леко съм развълнувана, понеже скоро ще пуска за първи път в любимия ми клуб за електронна музика в Копенхаген – Culture Box. Мъжете трябва да ги има. Без тях няма как да бъдем в добра форма.

Габриела Балкова е в Soundcloud.

Камера / Монтаж / Музика René Roslev/R2 Copenhagen Стайлинг Елиза Георгиева Модел Габриела Балкова 2014 © Boyscout / R2 Copenhagen