Видео: Gefunden на Les Animaux Sauvages

За какво ти е да снимаш скъпи и неразбираеми видеоклипове, когато си скромен и престъпно добър китарист, умен диджей, ненатрапчив продуцент и доста кадърен музикален археолог (ако цитираме един стар текст на Владимир Константинов) с няколко основни проекта и респектиращ ъндърграунд статут сред подходящите хора? Иво Стоядинов прилича на американския продуцент Johnny Jewel по това, че записва на няколко фронта едновременно и създава мелодична китарна електроника, която би се вписала идеално в каталога на Italians Do It Better. Последният му проект Les Animaux Sauvages с Насо Русков и Сибила Серафим (дамата с проект с Емил Вълев от Виолетов Генерал) обаче записва много перверзна и привлекателна ваймарска електроника като Gefunden – лъстив и много мрачен електропоп в добрите традиции съвременната пост-пънк електроника. Освен това, Иво харесва френскитe лейбъли  Versatile, Born Bad records и Macadam Mambo. По ирония на съдбата, през 90-те не можех да понасям музика, която не е изпята на английски. Куул ес фък отвсякъде.

Какво трябва да знаем за Les Аnimaux Sauvages? Започнах да работя със Сибила преди повече от година. Изключително ефективни сме, имаме записани около 40 парчета. Обединява ни любовта към пост-пънка, електро и нойз музиката от началото на 80-те. Правейки партита в Жул Верн, реших, че е време да направим един лайв акт, който да вкараме между диджей сетовете. Лайв сетовете ни са пълни с импровизации. Всеки път излизаме с различен сет-ъп. Най-често ползваме APC40 на Akai с Аbleton Live за лупове, аз свиря на китара, Сибила е с Arturia MicroBrute синтезатор плюс и вокални ефекти. Насо и Сибила сами решават на какъв език да пеят. Имаме записани два албума, предимно на френски. Има вероятност да запишем и трети, който ще е на английски и Насо ще е на преден план.

Концепцията на видеото към Gefunden? Моят приятел Ивайло Андонов работи в кино индустрията и беше пожелал да снима видеото. Впоследствие трябваше да замине за Брюксел за нов проект и ми остави суровия материал. Имахме кадри от студиото, както и кадри от Париж миналата година. Аз идвам от нищото, нямам грандиозни концепции, импровизирам, улавям момента. Снимам за удоволствие и не се взимам на сериозно. Нямам бюджет, но знам какво искам и как да го постигна. Харесвам независимите нискобюджетни видеа. Снимал съм клипове на Koka Мass Jazz, филмче на Gravity Co и повечето от видео продукцията на Babyface Clan. Работя за YouTube и Vimeo. За мен телевизията е мъртва, да не говорим за музикалните ТВ канали.