Летящата крепост

Пилотските якета на Антифашистката коалиция си изглеждат добре 70 години след победата над Хитлеристка Германия и силите на злото. Така де, американските и английски пилоти на бомбардировачи през Втората световна война са загрижени не само да не ги свалят, но и да не умрат от студ на борда на своите летящи крепости, докато вършеят в небето над Дрезден и Берлин. Трите модела в последната разпродажба на магазин Camouflage са перфектен пример за функционалност и много секси дизайн. Немската фирма Mil-Tec произвежда армейски стоки и копия на легендарни модели от последните стотина години. Тъмнокафявото пилотско яке B3 (530 лв.) от мека агнешка кожа е реплика на униформата на американските бомбардировачи преди 1945-а – виждали сте го в пропагандните документални филми от този период и слабата екранизация Мемфис Бел. Дебелата вълна от вътрешната страна и здравата кожа го правят неподвластно на студа.

Пилотското яке на Кралските военновъздушни сили (670 лв.) също е изработено от мека агнешка кожа и става за ежедневно носене през зимата. Цветът и материята на подплатата ни карат да приличаме на мечка или садо-мазо вариант на Seth MacFarlane-овия отворко Ted. Разбира се, BBC няма как да не изскочи с нещо добро. Английският актьор Ewan McGregor и брат му Colin са автори на великолепния документален филм Bomber Boys, който разказва за пилотите на RAF през Втората световна война и за най-успешния английски бомбардировач Lancaster. Военната история е другата слабост на McGregor след мотоциклетите. Актьорът има още един документален филм по темата – Battle of Britain.

Лекото кожено яке A-2 (285 лв.) от мека напа с два външни джоба, пагони, мека яка и трикотажни маншети и подгъв e наследник на якето A-1 и стандартна униформа на американските пилоти, навигатори и бомбардировачи през Втората световна война. Екипажите често го го персонализират с различни нашивки и големи илюстрации върху гърба. Макар и често да го наричат бомбър, оригиналното име на този модел е лятно пилотско яке (Summer Pilot’s Jacket) и въобще не го носят само членовете на американските военновъздушни сили. В днешно време го виждаме предимно върху гърба на Barack Obama докато лети с Air Force One или се среща с американски войници в Ирак и Афганистан.

Разпродажбата на пилотски якета в Camouflage е тук.