Лондонските колекции в Париж

Връзката между Англия и Франция не винаги е била гладка и без сериозни проблеми – настоящите политически и икономически съюзници в Европа са си спретнали стогодишна война, седемгодишна война, множество регионални конфликти и битки, Наполеонови войни и какво ли още не, преди да се разберат окончателно и завинаги преди първата световна война и да се разбират отлично като първи братовчеди и до днес. Модата също не прави изключение – голяма част от важните английски дизайнери през последните 25 години са минали през легендарни парижки модни къщи (Galliano, McQueen, Julien Macdonald, Kim Jones, Phoebe Philo, Stella McCartney са само част от по-успешните имена), Париж си остава визионерски и напредничав град за мъжката мода, докато Лондон продължава да насърчава съчетаването на необуздан талант и луди идеи с английската традиция и Savile Row.

Активизирането на Британския моден съвет (British Fashion Council) доведе до първата обособено английско събитие за мъжка мода (трите дни на London Collections: Men) и LONDON show ROOMS в Париж – представително и търговско събитие на водещите таланти в английската мода, които се стремят да развият бизнеса си и да получат повече медийно внимание няколкостотин километра по-близо до важните хора в индустрията и модната критика, напук на Милано и Флоренция (споровете около застъпването на London Collections: Men и важното търговско изложение Pitti Uomo не спират). Накратко казано, тазгодишният шоурум на улица Saint Antoine в многоцветния квартал Маре е сбит преразказ и добра възможност да се запознаем с най-добрите и напредничави колекции на 23 млади английски дизайнери.

Agi&Sam

Sam Cotton и Agi Mdumulla се запознават, докато работя в студиото на Alexander McQueen. Собственият им лейбъл Agi&Sam стартира през 2010 по най-добрия възможен начин за нов дизайнер – TOPMAN ги наема за създаването на капсулна колекция. Четири успешни години по-късно разглеждаме последната им мъжка колекция, която прелива от бяло в черно, минава набързо през кралското тъмносиньо и акцентира най-вече върху изчистената линия на силуета и строгите геометрични пропорции.

Agi&Sam © Десислава Тодорова

Освен класически бели ризи с изрязани яки, наподобяващи униформите на служителите в Maison Martin Margiela, Agi&Sam предлагат сака, панталони и цели костюми с фосфоресциращи линии. При аксесоарите се открояват шапките, наподобяващи шестоъгълник, и пречупени призми в основните цветове за сезона. Ще ги разпознаеш винаги по характерно подчертаният и остър мъжки силует.

Lee Roach © Десислава Тодорова

Подобно впечатлението за студенина и рязка симетрия оставя и колекцията на Lee Roach, който използва предимно черна кожа за своите впечатляващи елеци без ръкави и надиплени яки. Roach не се страхува да напластява различни материи (кожа с вълна) и предлага палитра от черно, бежово и екрю.

Common © Десислава Тодорова

Tech-noir тенденцията от миналия сезон продължава да вдъхновява английските лейбъли като COMMON. Колекцията за есента и зимата на 2014 е хибрид между филм ноар и научна фантастика, който смесва в едно идеята за стил и конструктивизъм на дуото Saif Bakir и Emma Hedlund с класическия холивудски стил от 40-те и 50-те на XX век. Двамата дизайнери очевидно са гледали многократно Гатака на Andrew Niccol – идеален баланс от минало и настояще в авангардния стил. Емблематичният за марката мъжки бомбър се предлага в актуален за сезона принт, другата главна роля е отредена на палтото от двулицева вълна, а във второстепенните се изявяват белите ризи с ципове и плетени яки.

Diego Vanassibara © Десислава Тодорова

Diego Vanassibara описва бранда си като възможност за мъжете да мечтаят. Базираният в Германия бразилец използва вековна италианска технология за обработка на полирано дърво при декорирането на своите обувки. Освен това е истински виртуоз в смесването и напластяването на различни нюанси кожа (маслено зелено и синво, черно, кафяво), както и в получаването на необходимите сини нюанси при избелването на дървения материал.

Diego Vanassibara © Десислава Тодорова

Моделите на Vanassibara са направени с мисъл за движението на стъпалото, за да може дървото да не възпрепятства естествената походка на всеки мъж.

KTZ © Десислава Тодорова

Американския дизайнер на Sibling, Kehinde Wiley, търси динамиката на промяната. Съвременните спортни дрехи го вдъхновяват за запомнящи се хип-хоп персонажи, съвременна трактовка на ренесансовия стил. Отражението на темпото на задъхващото темпо на Bethnal Green Road и мултикултурният микс в Лондон създават нов хибрид: плетени oversized тишърти с послания ала Disney, широки бейзболни панталони, плюш и напластяване на шорти за тичане с клинове.

Nasir Mazhar © Десислава Тодорова

James Long и Dickon Bowden от Dover Street Market

Christopher Raeburn

Ляво: E.Tautz / Дясно: Shaun Samson

Повече за LONDON show ROOMS има тук. Видеото с мъжките колекции от London Collections: Men е тук.