Boyscout подкаст – София Василева

© Вихрен Георгиев / PeopleOfSofia.com

Повечето хора я познават като водеща на тинейджърското предаване Споко преди десетина години, откъдето остава със забавни спомени от яките екипи и диск с най-големите си гафове, подарък от монтажиста. София Василева учи анимация и завършва актьорско майсторство в Лондон, където попада по покана на своя преподавателка. Последно работи като редактор в тв предаване. Хареса ми доста, защото е добър тренинг за режисура – снимаш, монтираш, създаваш истории. Сега ми предстои да монтирам първото си филмче.

София харесва работата пред и зад камерата в еднаква степен и ги възприема като различен вид терапия. Актьорството я държи нормална и позволява да изкара всичките си емоции, които иначе са прекалено за всекидневния живот. Можеш да си всичко, което не можеш да си, когато си себе си. На един кастинг режисьорът искаше да ме види като Betty Blue от 37,2 сутринта на Philippe Djian – лудата мацка, която непрекъснато изпада в все по-крайни настроения. Накрая вече почнах да го замерям с разни неща около мен. спечелих ролята и си излязох, все едно съм изчистила всичко негативно в себе си.

Връзката на София с музиката е доста по-спокойна и последователна. Всичко започва с уроците по танци и албумите на Prince, Madonna и Dead Can Dance, следва класическото обръсване на главата и задължителния гръндж период с непрекъснато рисуване, Nine Inch Nails, Pearl Jam и Stone Temple Pilots. Пуска музика от 5-6 години за забавление и започва с олдскул хип-хоп в стария Sugar, преди да стигне и до електро след двугодишния си престой си в Берлин.

Къде обичаш да пускаш? Искам да пускам в тежък бохемски бар с Туин Пийкс атмосфера. Била съм на подобно място в Берлин, а също и в Ню Йорк преди години. От него са тръгнали The Misshapes (Don Hill’s – бел.ред.).

Каква е концепцията на твоя Boyscout подкаст? Това е музиката, която си представям в подобен бар или когато пиеш вино в по-уединена обстановка. Парчетата са настроения, през които минаваш. Точно както когато говориш с обект на желание – ритъмът се сменя, а разговорът преминава в действие. Бавното парче може да накара някоя мацка да те залепи на стената и да те вкара във филма. След това всеки път като го чуеш, ще ти става едно топло, влажно и леко дразнещо.

С други думи – сексове. Кефи ме сексове, странна дума. Има ли множествено число?

Не, аз си го измислих. Foreplay e преди. Дразненето е най-сладко, моментът, преди да целунеш някой за първи път. Мисли за всички онези представи и желания, точно преди да докоснеш устните. Mindfuck – най-трудното в най-добрия смисъл.

Kак подбра артистите? Имам доста имена по темата и мога да направя още няколко подобни подкаста. Темата си дойде естествено. Реших, че е добър момент – празници и време за почивка, което можеш да споделиш с любимите същества. Музиката на Nine Inch Nails е много секси за мен, а текстовете на Reznor са поезия. Съчетаването им с брутален ритъм ги прави перфектната комбинация. The Weeknd ме кара да свършвам наум всеки път – визуално, текстово, музикално. Janet Jackson e жената с най-много секс в своята музика. Вярвам, че докато пъшка, свършва. FKA twigs – oh, my! Frank Ocean = мръсно подсъзнание.

Препоръчай нещо ново? Напоследък слушам много албума на MOKO – Black EP.

Личният блог на София Василева е тук. Можете да прочетете нейни текстове и в 12 Magazine.