NSFW: Списание Lui

Втори брой на списание Lui © Вихрен Георгиев

Легендарното еротично списание Lui излиза за пръв път през 1963 година като френски отговор на американския Playboy с малкото предимство, че залага на изключително изискани и леко провокативни/похотливи корици, които продължават да бъдат копирани/интерпретирани от голяма част от съвременните фотографи, дизайнери и арт директори на мъжки списания и компании за бельо. Така или иначе французите винаги са имали много интересно отношение към завоалираната еротика, неслучайно Lui излиза успешно десетилетия наред и минава през няколко различни фази и собственици, за да стигне и до порнографско издание.

Clemense Poesy от Pierre Even © Вихрен Георгиев

Новият собственик на бранда Jean-Yves Le Fur, създател на модното списание Numéro, стои зад възраждането на 70-тарското Lui и превръщането му в мъжко лайфстайл списание. Редакционният директор на списанието Frédéric Beigbeder определя ангажимента си като прищявка на разглезено дете, което колекционира всички броеве на Lui от излизането му през 1963 досега. Освен Beigbeder, плейбоят-издател Le Fur е събрал доста добър екип от по-добрите списания на пазара – главен редактор е създателят на френската Grazia, Yseult Williams, а моден – базираният в Ню Йорк супер стилист George Cortina. Списанието излиза всеки месец в тираж от около 350 хиляди копия и е директен конкурент на френското издание на GQ и новостартираното мъжко издание на Elle.

© Вихрен Георгиев

Terry Richardson снима Geogia May Jagger за корицата на втория ноемврийски брои на Lui. Като цяло списанието изглежда като нещо средно между претенциозна и леко постна версия на Esquire и достоен наследник на Vogue Hommes International. За разлика от изданието на Conde Nast обаче, в този брой на Lui няма нито една мъжка модна сесия – темата е разработена под формата на многобройни шопинг селекции с аксесоари, джаджи, козметика, облекло и култура. Очевидно Lui е създадено с мисълта за успели мъже, които знаят как да изкарват добри пари, обличат се отлично и се интересуват повече красиви и слаби модели. и наистина, момичетата на Lui хипнотизират, а фотографите в броя налагат изключително чувствена и модерна интерпретация на 70-тарската еротика на оригиналното издание.

Edita от Cedric Buchet © Вихрен Георгиев

Сред останалите материали в броя са текст за Pavel Khodorkovski, профил и гола сесия на Clemense Poesy от Pierre Even, препечатка на текста за The Canyons от The New York Times, ода за диско магната Neil Bogart и интервю с френския продуцент и актьор Thomas Langmann. Единственият недостатък е, че засега Lui излиза само на френски, но част от международния тираж на списанието съдържа приложение с английски превод на част от текстовете в броя.

© Вихрен Георгиев

Georgia May Jagger от Terry Richardson © Вихрен Георгиев

Alisha Judge от Olivier Zahm © Вихрен Георгиев

Lui струва €3 и може да бъде поръчано тук. Абонаментът за една година струва €26.