Джаз фестът в Монтрьо пуска над 50 велики концерта безплатно

Nina Simone на джаз фестивала в Монтрьо през 1976

По план, 54-ият джаз фестивал в Монтрьо трябва да се проведе между 3 и 18 юли. И понеже настоящата ситуация е прекалено несигурна и говорим за спасяване на човешки животи, организаторите на легендарното събитие продължават да си бачкат кротко с надежда за по-добри времена и даряват феновете с десетки концерти от историята на фестивала за безплатно гледане в онлайн платформата Stingray Qello. Сред имената си личат хора като Nina Simone, Lou Reed, Johnny Cash, Phil Collins, Patti Smith, Marvin Gaye, Wu-Tang Clan, James Brown, Ray Charles, Deep Purple и Carlos Santana, а ние селектираме всички, които ще гледаме всяка вечер до края на седмицата: ⁣

Nina Simone (1976)

Вероятно най-известният концерт в историята на джаз фестивала е поглъщащо изживяване заради една от най-великите певици на ХХ век и начина, по който оставя цялата си душа на сцената с невероятен темперамент, чувство за хумор, яд и болезнена емоционалност. Nina Simone гостува общо четири пъти в Монтрьо между 1968 и 1990, но изпълнението от 3 юли 1976 остава в историята с постоянните изблици на нейния невероятен характер, откровени забележки, негодувания и искрени признания, раздразнение от липсата на нейния близък телефонен приятел и изповедник David Bowie сред публиката и какво ли още не. Наистина забележителен концерт, който не е за изпускане!

Marvin Gaye (1980)

Mакар пуристите да считат два от по-ранните му концерти за най-добрите, гостуването в казиното на Монтрьо като част от европейското турне на Marvin Gaye блести със стегнат фънки оркестър и мега тежкарското изпълнение на всички хитове в дискографията на соул/арендби/полит великана.

Ray Charles (1997)

Един от тримата най-големи пионери и патриарси на соул музиката блести начело на своя оркестър от саксофиниста Al Jackson и майсторчетата от The Raelettes с великолепни версии на знакови парчета като Shadows Of My Mind, Georgia On My Mind и I Can’t Stop Loving You.

Wu-Tang Clan (2007)

Едва ли зала Стравински в швейцарския град Монтрьо е ставала домакин на по-потентно рап събиране от това на всички членове на Wu-Tang Clan с изключение на споминалия се Ol’ Dirty Bastard. RZA, GZA, Method Man, Inspectah Deck, Raekwon The Chef, U-God, Ghostface Killah и Masta Killa привикват и членовете на разширеното им семейство Cappadonna, Streetlife и DJ Mathematics за рядка и абсолютно паметна изява на целия клан с всички известни хитове и дузина солови парчета.

James Brown (1981)

Кръстникът на соул музиката от началото на 60-те и фънка от 70-те има повече хитове в американските класации от които и да било друг артист и не спестява нищо на публиката в Монтрьо – нито секунда почивка от наелектризиращите му живи изпълнения и танци от началото до самия край, минавайки през всички хитове с пот на челото и великолепен личен стил. Талантът е ясен.

Johnny Cash (1993)

Една от най-влиятелните фигури в американската музика от следвоенния период винаги е порязавала с таланта да съчетава фолк, рокендрол и кънтри по невъобразим начин. Johnny Cash се появява само веднъж на джаз фестивала в Монтрьо малко след като е издал почитания албум American Recordings. Този класически концерт на мъжа в черно включва дузина парчета от въпросния албум и много фаворити от дългата му кариера като Folsom Prison Blues, I Walk The Line, Ghost Riders In The Sky, Orange Blossom Special и San Quentin. Съпругата му June Carter Cash също гостува в две от парчетата.

Lou Reed (2000)

Независимо дали говорим за ранните му години като вокалист и текстописец на The Velvet Underground или изследваме златната му самостоятелна кариера, Lou Reed винаги успява да държи феновете и критиката под напрежение с драматични завои в посоката с всеки следващ албум. Единственото участие на рок легендата на фестивала от 2000 е част от промо турнето на албума Ecstasy, но включва и вечни фаворити като Romeo Had Juliette, Set The Twilight Reeling, Dirty Blvd и Perfect Day.

Isaac Hayes (2005)

Макар да не си дава много зор и да минава като не особено убедителен призрак през по-голяма част от парчетата в последното си участие на джаз феста в Монтрьо, Isaac Hayes компенсира с велика банда и леко загатване за the black private dick yhat’s a sex machine to all the chicks.

Безплатните концерти от фестивала в Монтрьо са онлайн тук. Трябва само да се регистрирате в платформата на Stingray Qello и да използвате промокода FREEMJF1M.⁣