Принц Monaco

Nick Monaco е поредният набор 90 от Северна Калифорния, който си пада по дългите разходки на плажа, слънцето, фънки бас звука и хип хопа. Училищните му години минават по домашни партита в квартала всеки уикенд. Петък вечер товарихме цялото оборудване и кашони с плочи по колите и започвахме да търсим къде да свирим. В повечето случаи пускахме точно час преди да дойдат ченгета, но това не ни спираше, събирахме си нещата и намирахме друго място. Просто искахме да диджействаме, но бяхме прекалено малки, за да въртим в клубове и барове.

За разлика от своите връстници от iPod поколението, Monaco колекционира плочи заради манията си по хип хопа и търнтейбълизма. Домашните упражнения по скреч в спалнята са доста успешни, след като момчето успява да впечатли DJ Qbert, но и никога не забравя вечните си вдъхновения Deee-Lite и Elliot Smith. Пичовете от Soul Clap също остават впечатлени и го взимат в семейството. Изпратих им демото на Set The Table преди няколко години без никакви очаквания, но веднага ми писаха, че са го харесали. Искаха да го издадат, но все още нямаха лейбъл и вместо това ме натиснаха да се заиграя с други жанрове. Така се роди Naked Is My Nature. Тримата сме много близки приятели, излизаме заедно и ходим на общи участия. Те са моите по-големи братя и ментори.

Напоследък Nick Monaco се интересува предимно от диско рок звученето и песни като Lovemachine на Supermax, Six Blade Knife на Dire Straits и всичко на Laid Back. Новото ми ЕР за Soul Clap Records излиза през есента и е вдъхновено точно от този стил. Има много живи инструменти, които му придават повече душа и плътност. Междувременно Nick използва лятото, за да обикаля партитата на открито. Обичам голата кожа, а слънцето и свежия въздух са сериозно предимство! Освен това усещам, че разполагам с по-голяма свобода да експериментирам с разнообразна музика навън. По-вдъхновяващо е от свиренето в клуб, защото се съобразяваш не само с публиката, но и с атмосферните условия и времето от деня.

Петте песни, променили живота на Nick Monaco.

1. What Is Love? на Deee-Lite. Deee-Lite ми дават допълнителна увереност да бъда себе си и да се отпускам, когато става въпрос за текстове и идеи.Опознавайки Deee-Lite разбрах, че хаус музиката може да бъде наистина мощно изразно средство за един артист.

2. Midnight In A Perfect World на DJ Shadow. Shadow ми е повлиял много, изумявам се от наглед лесния начин, чрез който комбинира разнообразни семпли и ги прави да звучат като нещо напълно ново. Тази песен ме вдъхнови да използвам семпли по подобен начин.

3. Is It All Over My Face на Loose Joints. Песента, заради която истински се влюбих в диското.

4. Let Me Bang на DJ Deeon. За първи път я чух в сета на Justin Martin на едно от неговите Dirtybird BBQ партита в Сан Франциско и осъзнах, че хип хоп и хаус музиката могат да се смесят добре. Тогава започнах наистина да се забавлявам с електронната музика.

5. Changed (Soul Clap Remix) на Mario & Vidis Feat. Ernesto. Чух тази песен, когато отидох за първи път със Soul Clap на едно от техните партита в Италия. Ремиксът ми отвори очите за тяхната концепция за музика и веднага пожелах да се кача на борда на кораба майка – оттогава насам сме все заедно.

Nick Monaco е на ReelFeel Open Air на 17 септември заедно с Bonobo, Kutmah, Wolf + Lamb, 1000 names и Clipper. Билетите струват 35 лв. предварително и 40 лв. на входа.