Военно положение

Липсата на достатъчно т.нар. military surplus магазини в България ни обрича на съмнително скроени, недостатъчно функционални и като цяло евтини интерпретации на войнишката тенденция в колекциите на масовите марки този сезон. Camouflage e най-сериозното изключение в страната, което разчита на селекция от оригинални surplus стоки и зарежда предимно от установени марки за професионално оборудване и екипировка (5.11 Tactical, TRU-Spec, Surefire, Tasmanian Tiger, Tatonka, Böker, Haix и Propper), а не от неизвестни китайски магьосници на манифактурата. Подбрали сме няколко легендарни модела, за които можете да прочетете много в Wikipedia и които продължават да изглеждат добре много години, след като са изпълнили първоначалното си предназначение.

M65 (от Military 1965 – годината, в която влиза като облекло в армията) е най-запомнящият се подобрен дизайн на редовото войнишко яке в американската армия след моделите от 43-а и 51-а. Славата му се дължи на героите на Robert De Niro в Шофьор на такси и Al Pacino в Серпико, но преди това обикновените войници го използват масово по време на виетнамската война и в още няколко последователни кампании. Памучното яке с подвижна подплата е удобно и плътно и може да се носи дори през зимата заради добрата изолация. Четирите големи външни джоба с капаци побират всичко необходимо, а лентите на ръкавите и връзките за пристягане на талията обират силуета и осигуряват допълнителна изолация. Към маслинено зеления цвят на оригинала са добавени бежово, черно и камуфлаж. 190 лв., от Surplus. Supreme Vintage Hydro е по-изчистен модел с четири големи джоба и голяма качулка в познатия захабен вид. 190 лв., от Surplus.

Пилотският бомбър MA-1 вероятно е по-известен като задължителната униформа на всеки краен националист и скинар, но много преди да навлезе като облекло в пънк и екстремната култура, американската армия го произвежда още през 50-те години на ХХ век, за да замени традиционните тогава тежки пилотски якета от кожа и вълна. Причината е повече от прозаична. Новите бойни самолети и бомбардировачи летят с по-голяма скорост и на по-голяма височина, а пилотите се нуждаят от много леко, прибрано, водоустойчиво и ветроустойчиво яке, които ги предпазва от замръзване при полет или евентуално напускане на самолета. Двулицевият модел (черно и оранжево) е със стабилен цип и трикотажни ластици на талията, ръкавите и яката. Изработено от найлон и полиестер, но не се раздува толкова, колкото китайските ментета от метъл магазините. 80 лв., от Surplus. За същата цена можете да си вземете и МА-2 – реално почти същия модел, но с малко по-високо разположени джобове отпред и подвижна яка от изкуствена кожа.

Heritage e летният тънък вариант на M-65 с удобни джобове и универсален дизайн. 100 лв., от Surplus. Друг удачен вариант за лятото е анцугоподобното Summer 75 за 120 лв. И двата модела понасят добавянето на допълнителни нашивки.

Моряшките сакове (т.нар. duffle bags от името на белгийския град Duffel, откъдето произлиза дебелия плат) са се появявали в безброй филми като задължителната торба на всеки новобранец, който пътува с тежка екипировка в товарни влакове, самолети и т.н. Популярността им се дължи на калифорнийските сърфисти и ветераните от Втората световна война, които ги използват повсеместно до средата на 60-те години на миналия век. Цилиндричният сак е направен е много здрав памучен (или синтетичен) плат и се затваря с въже в горната част. Класическите модели на пехотата и военноморския флот са били предназначени само за носене на рамо или на ръка, но в последствие им добавят и презрамки ако искате да носите подобно огромно нещо на гърба си. Капацитетът им се отбелязва в литри и са идеални за пренасяне на багаж, бивакуване, море на палатки и въобще пътуване, през което няма да се притеснявате къде и как го оставяте. Естествено в подобен сак няма как дрехите да си останат в отлично състояние, но поне е предвиден външен джоб за телефон и документи. Съвременните модели duffle са престъпно смалени и подходящи за фитнес, но класиката е само една. 110 лв. oт Tru-Spec. Моряшките сакове на mil-tec са по 65 лв.

Полошъртите са от висококачествен памук, тениските се печатат с надписи по избор, а общият брой продукти в магазина е над 8 000.

Camouflage е в София на ул. Костенски водопад №58. Повече информация на (02) 958 31 33. Онлайн магазинът работи с всички видове плащания. Има и 10% отстъпка за служители на МВР и МО.