Reworks в София

Един от най-добрите източноевропейски фестивали за електронна музика, Reworks в Солун, ще се проведе за девети път в началото на есента. Гърците може и да са закъсали сериозно с икономиката, но се справят отлично с организирането на събитие с десетки артисти от всички жанрове, които иначе трудно бихме гледали в София – Sebastien Tellier, Nicolas Jaar, Marcel Dettmann, Tale of Us, Francesco Tristano, Moderat и Luciano са част от имената в програмата на предишните издания.

Reworks съществува заради колектива NON и неговите основатели George Adi, Darktom и Ison, които ще представят фестивала в софийския клуб Culture Beat на поредното ELEVATE парти, заедно с Любо Урсини. Затова пием предварително метакса с Ison, музикалният директор на фестивала, когото познаваме още като част от Actor One, диджей, водещ на NON Radio Sessions и още хиляда други неща. Стилът му не следва определени жанрове и съчетава най-доброто от хаус, техно, електро, минимъл, хип хоп бас линии, перкусии, акапели, диско и ранен детройтски и чикагски хаус.

Каква музика слушаше като малък и какво ще пускаш на децата си? За щастие у дома се слушаше много музика. Нямахме музикант в семейството, но винаги свиреше нещо. Майка ми слушаше The Cure и Depeche Mode, чичо ми наблягаше на Kraftwerk, Tangerine Dream и Talking Heads, а баща ми бе отдаден на класическа музика. Оттогава харесвам инструментални композиции. Определено ще насърчавам децата си да слушат това, което Autechre, Boards Of Canada, Aphex Twin, Early Speedy J, Mixmaster Morris, Pete Namlook, Laurent Garnier и Jeff Mills изразяват чрез музиката си. Именно те ме отведоха до музиката, която обичам.

Какво помниш от пиратското си радио шоу? През 1992 бях на 14 и имах предаване в единствената радио станция, която пускаше електронна музика по това време – амбиънт, техно, дръм енд бейс, експериментална електроника и хаус. Мислех, че само аз и един доста затворен кръг от хора слушаме подобна музика. Електрониката бе много екзотична за средностатистическите гърци. Имаше доста забрани и хората я слушаха изолирано един от друг. Превърнахме се в някаква полутайна група хора, които се срещат помежду си и обсъждат изключителната програма и плейлист на нашето радио.

Защо създадохте NON? Поради същата причина. Преди десетина години прогресив и комерсиалният хаус бяха единственото, което можеш да слушаш, а ние обичахме тотално различна музика и винаги се противопоставяхме на тенденцията да пускаш на сигурно. Музиката се променя непрекъснато – днес се развива, утре я удря носталгията и се връща назад, за да се преоткрие, но никога не остава същата. В началото бе трудно да намерим място и хора, които да ни се доверят. Клубовете искаха същия комерсиален стил на всички артисти по това време. Разбрахме, че единственият начин да представим музиката, която обичаме пред публика е да поемем риск и да направим нещо собствено. Вървим по една и съща пътека със своята публика и научаваме много неща – страхотно пътешествие за всички нас.

Какво се случва с клубната сцена в Гърция? Забавно е как след три години мрак имаме грубо казано две отделни сцени. Комерсиалните партита се организират от различни барове и ресторанти, но има и опити за по-ъндърграунд събития. Грубо казано преобладават хаус и техно, а другите жанрове се появяват от време на време. Работим непрекъснато и вярвам в успеха на независимата сцена. Все повече хора слушат електронна музика и се опитват да правят собствена продукция. Именно те са бъдещето на местната сцена.

Колко сериозно ви удари кризата? По принцип икономическа криза провокира разцвет на културата, защото повече хора имат свободно време и се опитват да забравят проблемите си като създават изкуство. Поне така беше с английската сцена през 70-те години и избухването на пънка. В Гърция се случи точно обратното. Хората започнаха да се изолират повече. В момента в Солун няма нито един клуб за електронна музика, а само отделни еднократни партита. Поддържането на клуб за електронна музика в момента просто е невъзможно. Надявам се, че накрая негативната тенденция ще се развие в творческа посока и повече хора ще започнат да създават музика. Със сигурност изскочи нещо добро от цялата ситуация.

Препоръчай няколко интересни гръцки продуценти. Непременно слушайте And.id, Funxion, Keep Shelly в Атина, Gummihz, Nikola Gala, Steve Mill, 9west, а също и отличните групи Plastic Flowers, Ku и Sillyboy.

Как избираш артистите за Reworks? Опитваме се да имаме свеж поглед върху сцената и да представяме електронната музика в широки граници, а не само модерни неща. На Reworks може да се чуе от най-абстрактния и експериментален звук през техно, хаус и диско, та чак то инди, джаз и фънк – всеки един от тези стилове е свързан с електронната култура. В програмата винаги има имена, които представят нещо ново на публиката и такива, които са си дългогодишно вдъхновение. Каним местни артисти, които не получават признанието, което заслужават и именно на Reworks имат шанс да представят музиката си пред голяма публика.

Сподели най-запомнящите се моменти от предишните издания на Reworks. Много са. Autechre свирят много рядко на живо и ни взеха акъла с невероятен концерт в зала с 1500 човека – пълен мрак и музиката такава, каквато трябва да бъде. Невероятният Mixmaster Morris свири на пълна сцена с насядали хора, които го слушаха докато аз плачех от щастие в един ъгъл. Сетовете му винаги са много емоционални. Luciano през 2005 също – започна да вали, но никой не искаше да си тръгва и всички танцуваха в дъжда. Помня вдигнатите ръце на цялата публика по време на сета на Maceo Plex миналата година. Sven Vath, DJ Hell, Dubfire, Nicolas Jaar, Alva Noto и Moderat също бяха невероятни.

Какво да очакваме от деветото издание на Reworks през 2013? Вълнувам се за участието на Paul Kalkbrenner, с когото се познаваме от 2003 – свирил е на наши предишни партита, но не и на Reworks, странно защо. Друго сигурно име е един от любимите ми диджеи, Josh Wink. Поканихме отново Maceo Plex, който този път ще свири с Danny Daze. Освен това сме предвидили парти с артистите на Desolat. Това са само малка част от имената, които ще обявим по-късно. Общият брой на участниците за 2013 е около 80.

Вдъхновението зад твоя Boyscout подкаст. Записах го в една дъждовна неделна сутрин. Опитвам се да разказвам истории с музиката си, затова този подкаст е една неделна и унила, но все пак топла история. С усмивка накрая.

Партито нa Reworks и Elevate в София с IsonGeorge Adi, Darktom и Любо Урсини е в Culture Beat тази събота (18 май) след 10 вечерта. Входът е 10 лв. Повече информация има на страницата на събитието и на 0898 453 400.