Голямото четене – Свинтила и Waugh

Започваме новата кампания на голямото пролетно четене с току-що издадените романи на Владимир Свинтила и Evelyn Waugh.

Владимир Свинтила

Неиздаваният досега роман на българския хуманитарист и представител на анти комунистическа литература Владимир Свинтила (1926–1998) проследява историята на загадъчен и изтормозен от проблеми и терзания мъж, които се опитва да съвземе и да си отговори на общочовешките екзистенциални въпроси, връщайки се към своите корени в средногорското село Каменица. Написан камък ни запознава с Георги – работник в каменарското ателие на гробищата, който решава да се върне в родното село на дядо си, за да открие заветите на своите предци и да преживее развръзката на загадъчна любовна история.

Личната история на самия автор е също толкова любопитна. Роденият в комунистическо семейство с баща-ръководител на службата за сигурност на нелегалната комунистическа партия, Свинтила отхвърля идеологията на комунизма едва на 15. По-късно през 1949 е изпратен и в концлагер за превъзпитание (преживяването е описано в книгата Кладенецът на мълчанието), а през 57 за по-сигурно го заключват и в психиатрията (повод за Лицето на Горгоната).

Написан камък (Изток-Запад) струва 10 лв. и може да бъде поръчана тук.

Evelyn Waugh

Английският писател Evelyn Waugh (1903–1966) се справя изключително умело с изтънчената сатира на английското висше общество, чиито членове са основни действащи лица в романите Упадък и падение и Завръщане в Брайдсхед. Литературната критика определя Унизени тела за един от най-проницателни романи от първата половина на XX век. Действието на романа се развива през 30-те години – времето на т.нар. златна младеж и нейните пищни гуляи, безделие, фалшив блясък и бутафорна екстравагантност. Както обикновено, сексът и флиртуването вървят ръка за ръка с политическите стремежи и жаждата за богатство и власт. Waugh описва майсторски гротесковите образи на едрите индустриалци, себични властници, автомобилни състезатели, смехотворни светски хроникьори и продажни творци, зад които прозира копнежът по един по-смислен, по-одухотворен живот. Изгубеното поколение в британска версия на Fitzgerald-овия Gatsby и висшето общество в романите на Capote няколко десетилетия по-късно.

Унизени тела (Colibri) струва 14 лв. и може да бъде поръчана тук.