Парти на Villa

Фестивалът за изкуство в публично пространство Западен парк приключва тази събота с приятно диско парти в два от складовете на спедиторска фирма Деспред. Пичовете от Djbook продължават да ни разкарват по интересни необичайни локации, за да слушаме по-добрите имена от съвременната електро-поп музика като Monarchy и Aeroplane. Aртистите от Белгия и имената от базирания в Гент лейбъл Eskimo Recordings се справят доста добре с възраждането на диското през последните години. Именно оттам идва и проектът Villa, който ще гостува в София утре вечерта. Първоначално Villa стартира като диджей дуо между Thang и Fredo малко преди последния да прекара малко време в домашното студио на дългогодишния си приятел Francois Demeyer. Последният въобще не е случаен човек – бил е част от Vive La Fête, работил е с The Glimmers за Disko Drunkards и е записвал приятен поп със собствената си банда Soapstarter. Понастоящем Villa разчита на дългогодишния диджейски опит на Thang (който ще гостува в София) и таланта на мулти инстурменталиста Francois. Поговорихме си набързо с Thang малко преди да пристигне в града, а вие не забравяйте да подкрепите и алтернативната сцена с множество български артисти в съседното хале.

Какво става с другото момче от Villa? Спокойно, все още сме си двама! Francois се занимава със синтезаторите и създава звука на Villa, аз съм пък ушите на проекта. Затова го зареждам с нови и стари неща, които могат да го вдъхновят.

Каква музика слушаше като дете? Като при повечето от нас, музиката винаги е зависела от това какво хлапе си опитвал да бъдеш: да караш мотори и да носиш Levi’s 501, да слушаш транс и да носиш яке от Zino & Judy, да си падаш по смъкнати торбести панталони Dreadys и да си пускаш само Wu Tang Clan в уокмена, или пък да се въргаляш по земята с отпуснати пуловери и да се опитваш да приличаш на Kurt Cobain. Всъщност харесваме всички тези стилове и музика, винаги е имало нещо, което обичаш, но се срамуваш да си го признаеш пред човек, който слуша техно например. Мисля си, че всеки е имал своите срамни удоволствия като дете и сега е напълно нормално, че си харесвал примерно някоя конкретна транс песен. Но за нас рок музиката винаги е била голямо нещо.

Защо сте толкова напред с белгийската сцена в момента? Препоръчай ни някои интересни имена? Нямам абсолютно никакво обяснение за това какво й е специалното на нашата сцена. Белгийците винаги са се интересували от електронна музика, New Beat периодът е добър пример за последното. Случилото се след нея е част от историята. Със сигурност в страната има много талантливи продуценти. Едно е да ви препоръчам някои нови имена, но все пак трябва да кажа, че е добре да държите под око хората, които са в бизнеса от доста години: Soulwax! Те винаги излизат с нещо революционно и именно заради това са вълнуващ проект. Все пак преслушайте Locked Groove, Kill Frenzy, Polydor и Teddiedrum.

Какво да очакваме от сета ти в София? Какво те вдъхновява напоследък? Всичко зависи от няколко основни неща: разбира се най-важна си остава публиката, винаги я оглеждам добре и внимавам как реагират на музиката, която пускат диджея преди мен. Саунд системата е другото важно нещо. Напоследък слушам много UK Future Bass, защото се смесва добре с олд скуул хаус траковете. Според мен не правя нищо ново, просто миксирам така нареченото Nu Disco с истинското старо диско.

С кои продуценти бихте искали да работите, независимо дали са живи или не? Труден въпрос… има толкова много добри продуценти в момента. Villa никога не се е интересувала само от един тип звук или стил. Ако трябва да запишеш малко танцувална музика за клубове, ще бъде добре да седнем до David Dewaele и Patrick Cowley. Joakim също е добре дошъл, особено след махмурлук. Без съмнение можем да запишем и по-мрачни неща с Trent Reznor – обичаме неговия звук и комбинацията между мелодия и тежка музика. Бихме сме събрали и с Jan Driver и Siriusmo за малко нови и свежи звуци.

Партито с Villa е утре вечер след 20 часа в складовете на Деспред зад сградата на Столична Митница на ул. Веслец 84, близо до Централна автогара. Входът е свободен.