Книгата на M.I.A.

Оставяме настрана страхотната музика, политическата ангажираност и непрекъснатите скандали, в които се забърква M.I.A. Именно заради тях често забравяме, че мургавата девойка е доста завършен визуален артист и изгражда сама своята графична идентичност. Едноименната книга с твърди корици (Rizzoli) служи като архив на целия визуален труд и творчество на Mathangi Arulpragasam и разказва без излишни думи нейната история чрез колажи, фотография, принтове и костюми от ранните й години като студент в университета Central Saint Martins в Лондон през трите и успешни албума, различни смесени касетки и запомнящи се изпълнения на живо в PS1 MoMA и на фестивала Coachella. Не са пропуснати и различни изложби, инсталации и снимките на музикалните й клипове.

Nisa, Freedom Bird. Спрей върху платно, 2002. От Arular (c) MIA by MIA, Rizzoli New York, 2012

M.I.A. работи с различни материали и медии: кадрите от видео клиповете са превърнати в графити, след което двете са съединени в анимирани инсталации, изрисуваните със спрей платна са сканирани и превърнати в дигитални колажи, снимките са записани с видеокамера, след което образът е прекаран през компютър, за да се получат графични принтове.

Дигитален принт върху текстил Paper Planes, 2007. От Kala (c) MIA by MIA, Rizzoli New York, 2012

M.I.A. работи върху нокти, стени, тишърти, ръчно-изработени сценични костюми. Въобще всичко, до което може да се добере докато е на турне. Включени са и част от текстовете на момичето заедно с част от интервю, което обяснява влиянията върху всяка кампания.

Censorship Causes Blindness, 2010. От MAYA (c) MIA by MIA, Rizzoli New York, 2012

Обложки на албумите на M.I.A.

Книгата на M.I.A. струва $35 и може да бъде поръчана тук.