Документалистика за писатели

Тази неделя изневеряваме на класическите филми и наваксваме пропуснатите часове за четене с малко документални филми за писателите, които харесваме. Както обикновено BBC са най-добрите в играта с правенето на документални предавания и разказването на истории за живота и кариерата на хора, които отдавна не са между нас, за да дават интервюта. Очевидно добрият архив и сериозната работа дават резултат, очакваме българските режисьори и автори на подобни филми да започнат да се ровят по-сериозно в материалите на БНТ и Националния филмов център.

В документалния филм на BBC How Do You Solve A Problem Like Lolita? писателят и водещ Stephen Smith изследва живота и харизмата на Vladimir Nabokov, тайнственият писател зад противоречивата книга и филма от 1962 Lolitа, които разказват историята на обсебения от любовта си към малко момиче Humbert Humbert. Авторът на филма стига до брега на Женевското езеро и родното място на Nabokov в руската провинция на юг от Санкт Петербург, минава през Ню Йорк и се отправя на пътешествие през анонимните градчета в непозната Америка. По пътя си Smith се среща с един от почитателите на Nabokov, писателя Martin Amis, и отива на гости на литературния редактор на списание Playboy, който публикува откъс от последния роман на руснака.

The Fatwa може да бъде име единствено на филм за Salman Rushdie, авторът на Сатанински строфи, който разказва за първи път какво е чувството да бъдеш осъден на смърт от Ayatollah Khomeini през 1989 и да се криеш през следващите десет години. Alan Yentob е успял да си осигури пълен достъп до автора и неговите телохранители, които живеят с него, заедно с приятели и писатели като Ian McEwan и Hanif Kureshi, сестрата на Rushdie и бившата му съпруга и неговите синове.

Тhe People’s Poet е още един филм на BBC за поета Robert Burns. Писателят Andrew O’Hagan си задава въпроса защо шотландеца Burns е един от най-харесваните поети в света. За да разкаже историята на неговия див и драматичен живот, O’Hagan се отправя на доста живописно и поетично пътуване сред красивия пейзаж на съвременна Шотландия и местата, които вдъхновяват Burns.

Alan Yentob е автор и на филма за Leo Tolstoy и този път се хвърля в епично пътуване  с влак през Русия, за да изследва как великият руски романист се превръща в най-големия и проблем. The Trouble With Leo Tolstoy разкрива живота на един труден и притеснен младеж, който е обсебен от секса и хазарта преди да стане писател докато случи като войник в Чечня и Крим. Спомените му от дронтовата линия са в основата на Война и мир и впоследствие го превръщат в отявлен пацифист. Yentob стига до град Казан, където Tolstoy прекарва тинейджърските си години, говори за обсадата на Севастопол и имперския Санкт Петербург, посещава идеалистичното провинциално имение на Tolstoy и разказва за страстния му и брутален 48-годишен брак със Sofya -съюз, който започва с изнасилване, ражда 12 деца и свършва с дезертиране и отричане.

Последният филм за тази вечер е награденият с награда BAFTA за документално кино Terry Pratchett: Choosing To Die. Авторът разказва как болестта на Aлцхаймер малко по малко съсипва живота и таланта му. Pratchett се среща с други хора със същото заболяване, което винаги води до удължена, болезнена и преди всичко лишена от достойнство смърт и си задава въпроса дали не е по-добре да приключи с проблема по-рано. Можете да откриете част от отговорите във филма, въпреки че Pratchett предимно проучва проблема без да налага своето мнение. Choosing To Die е откровен поглед към рядко дискутирана тема, за която би трябвало да мислим повече. Внимавайте защото в края на документалния филм Pratchett придружава мъж до Швейцарска клиника, където последният е избрал да се подложи на евтаназия. Pratchett и камерата на екипа са в стаята и го наблюдават как умира в непоколебими детайли.