Новият Завет на Kanye West

Поредната мистификация около предстоящия нов албум на Kanye West се появи преди десетина дни, когато редакциите на няколко американски музикални медии получиха анонимна картичка със снимка на David от Michelangelo, грандоманското заглавие Kanye West’s New Testament и датата 10 юни. Проверката в Google водеше само до полупразни Twitter and Facebook страници, които не изглеждаха като партизанската кампания на творческия колектив Donda за новия албум на Yeezy. Оказва се, че Новият Завет на Kanye всъщност е фенски мини документален филм с десетки негови цитати, които вървят на фона на популярни и непопулярни събития от историята на човечеството и YouTube. Авторът очевидно е приел присърце слуховете за цял албум под формата на аудио книга отпреди месец и е решил да действа с черновата. Първоначално идеята за подобно документално видео изглежда забавна и леко прекалена, но самият резултат е доста медитативен и интересен по някакъв начин заради откровеното смело мислене и месиански комплекс на Kanye. Ако имате 34 излишни минути, може да се пробвате да го изгледате. В противен случай, ето резюме на петте неща, които научихме от Новият Завет на Kanye West:

1. Видеото е сглобено от непознатия младеж Andrew Michael Stubbs, който има няколко музикални видеоклипа и един документален филм за бившия вокалист на Dr. Dog в своята филмография.

2. Класическата музика в Kanye West’s New Testament всъщност е саундтракът на Jonny Greenwood от Radiohead към филма на Paul Thomas Andreson – Ще се лее кръв.

3. Филмчето събира десетки цитати от радио и видео интервютата на Kanye през последните две години – запомнящите се разговори със Zane Lowe, Jimmy Kimmel и The Breakfast Club на Power 105, наред със знаменития скандал между West и Sway Calloway. Спектърът на емоциите както обикновено се простира от маниакални до сравнително интровертни и лични. Разбира се, по-голямата част са посветени на собствените му постижения и влияние, за което натяква непрекъснато.

4. Сред използваните кадри се забелязват всякакви природни бедствия, красиви пейзажи, Muhammad Ali в най-добрите си години, кръщенета, змиеукротители, обири, всевъзможни статуи, реклами на луксозни аромати, мотоциклетни каскади, свободно падане, йога, полицейска жестокост и всевъзможни екстремни атлетически постижения.

5. От време на време се появяват и знаменитости: Britney Spears в рекламата си за Pepsi, Lil Wayne в своето промо за Mountain Dew, Common за Gap и Taylor Swift в неприятен инцидент. Както можем да се досетим, West е далеч от това да се сравнява и ясно напомня, че се възприема като следващия Andy Warhol, Walt Disney и Steve Jobs, стига корпорациите да му позволят. Амин.

Yeezus е на пазара. Kanye West работи върху предстоящия си албум, който все още няма официална дата на излизане.