Мисия: Лондон

Разказвали сме за Лондон във снимки и преди, но няма как да изпуснем новото издание на Taschen, което излиза малко преди началото на олимпийските игри в британската столица. След дебелите монографии за Ню Йорк, Лос Анжелис и Париж, London. Portrait of a City е триезична дебела визуална книга, която разказва историята на този величествен, вечно променящ се и уникален като характер и атмосфера град, който чувстваме особено близък най-вече заради британската поп култура, Savile Row и вдъхновяващи традиции.

© Richard Friedman

Редакторът на това издание Reuel Golden е подбрал фотографии от Slim Aarons, David Bailey, Cecil Beaton, Anton Corbijn, Nadav Kander, Linda McCartney, Norman Parkinson, Rankin, Lord Snowdon, Juergen Teller, Mario Testino, Wolfgang Tillmans и доста анонимни автори, които представят многото лица на този космополитен град – от викториански Лондон до така наречените Swinging 60’s и улица Карнаби, от битката за Британия до пънк културата и новите романтици до Олимпиадата в Лондон, от мрачните павирани улици и традиционните пъбове до труднодостъпните частни клубове, кралски сватби, Уестминстър, момичетата от квартал Челси и хипстърите от Хокстън.

© John Hinde Ltd/John Hinde Collection

Стотиците фотографии в голям формат с кратки истории под тях са подбрани от различни архиви и от редовните сътрудници на Taschen, които отдават почит на лондончани и техния забележителен град. Наред с тях са публикувани и доста цитати, есета и референции от важни филми, книги и албуми. С оглед на популярните вече сайтове за ретро снимки от историята на София и достатъчно кадърни фотографи си представяме нещо подобно и за нашия град.

© Ted Polemus/PYMCA

London. Portrait of a City струва около 100 лева и може да бъде поръчана онлайн или в по-добрите книжарници. Oще: