Mikhael Paskalev

Запознахме се с Mikhael Paskalev благодарение на Paul Lester oт Guardian, който го представи в ежедневната колонка за най-интересните нови групи като потенциално скандинавско чудо с повече от една добра песен в предстоящия си дебютен албум. Роденият в Осло наполовина норвежец-наполовина българин Mikhael прилича на по-красивия и отдавна изгубен малък брат на Jack Black или Jack Penate, но музиката му е доста по-различна от Tenacious D. Мустакатият Paskalev записва щастлива поп музика, родена от извънбрачната връзка между съвременната инди музика и алтернативния кънтри рок, фолк и американски госпъл. Сред вдъхновенията си споменава Paul Simon, The Shins, Edward Sharpe, The Mamas And The Papas и The Everly Brothers. Paskalev звучи еднакво добре  самостоятелно и акустично или когато е подкрепен от шест членна група и тромпет за повече шум. Енергията и в двата случая е поразителна и въобще не можем да говорим за нездраво количество носталгия, напротив. Въобще Paskalev прави поп музика с безсрамно запомнящи се мелодии, които притежават силата и контекста да се въртят наоколо повече от няколко месеца.

Jive Babe е именно такава. Написана е за Audrey Horne от Twin Peaks и звучи точно като стара 50-тарска плоча с Elvis китари, внезапна смяна на темпото, вдигаща акапелна част с пляскане и запомнящ се bang bang bang bang bang припев. Видеото на Jive Babe е снимано в България по всички правила на нискобюджетния и изключително симпатичен жанр. Красивата въоръжена мадама Elena Argiros разкарва наляво надясно отвлечения Mikhael Paskalev с пловдивска жигула по живописните пътища и цигански катуни около родопското село Устина преди да се впусне в кален и заплашителен танц около него на фона на обилно напоен с бензин ромски рейв и дрифт. Магически лоу-фай Тарантино реализъм, един вид.

Повече за Mikhael Paskalev – тук. Още видео – тук. Препоръчваме ви да се позабавлявате с пародията на Tom Cruise от Рискован Бизнес във видеото на песента I Spy. Дебютният албум на Mikhael Paskalev излиза през септември.