D E N A über alles

Започнахме да следим D E N A в Twitter преди време след като чухме добри неща за участието й на фестивала SXSW. Деница Тодорова е българка, която живее в Берлин, записва изключително приятен направи-си-сам електро поп, подгрявала е Das Racist и други подобни приятни неща млад артист. Последната песен на D E N A с гръмкото име Cash, Diamond Rings, Swimming Pools се появи преди два дни и успя да ни спечели с нискобюджетното иронично видео, което  (да се надяваме – бел.ред.) е директен антипод на ежедневието на Деница в квартала и текста на самата песен. Оставяме настрана стилистичните препратки към M.I.A., леко несръчните чаровни танци на D E N A и се концентрираме върху музиката (ненатрапчива, но добре разпознаваема мелодия и запомнящ се текст) и крайно забавните моменти във видеото: импровизираният балет от тримата мургави търговци зад сергията с декодерите, убийственият поглед на дебелото момче към средата, лъскавите коледни гирлянди към 50-тата секунда, жестоките електро кючеци на Erlend Oye и другите съмнителни индивиди + синджирите  на  D E N A, които се вписват добре във всеки престъпен или крайно минималистичен, но бохемски аутфит.

Представи се, каква ще станеш като пораснеш? Здрасти, аз съм Дена и като порасна ще бъда арт директор на собствената си компания за музика и филми. Освен това ще имам и втора работа през уикендите като джаз певица в бара на 44-тия етаж в токийски хотел.

Какво правиш напоследък, докъде стигна с музиката? Напоследък стават много неща, завършваме повечето от парчетата ми, но вече пиша и нови. За пръв път работих и с други артисти като текстописец, а също така и като гост вокалист. Много скоро ще имам нови издания!

С какви хора работиш? За моите неща работя с приятелите ми от Kaiku Studios  – финландци, които са базирани в Берлин. Моят продуцент Jonas Verwijnen пренася демо бийтове към клуба и ми помага много за всякакви мениджмънт въпроси. Иначе гостувам в есенното ЕP na финландското дуо LCMDF, написах парче за следващия проект на Robot Koch и няколко други, които ще запазя в тайна. To be continued!

Разкажи за видеото. Беше невероятно забавно по време на снимките! Снимахме два дни с Пламен Бончев и Sophia Burchardi на битака в Neukölln и честно казано, това бяха едни от най-яките дни въобще! Хората бяха просто невероятни, толкова мили и надъхани да участват. Общо взето обикаляхме с музиката на парчето и всичко стана много естествено! Даже поговорихме на български с най-различни хора от Балканите, което беше супер яко. За капак на всичко и Еrlend ми звънна и се появи!

MIA или Santigold? Beyoncé.

© Helena Grierson

Повече за D E N A – тук.