Boyscout подкаст – Bel

© Надя Михова

Биляна Димова е отговорен редактор на Капитал LIGHT и страхотна мадама с изключителна музикална култура и собствена представа за това как трябва да звучи модерната електроника. Отделно е повод да започнем редовно да пускаме подкасти на красиви жени, които разбират от музика.

Влиянията й се оформят още от детство и тинейджърските години с артисти като Depeche Мode, The Doors, Bjork, Nick Cave и The Cure, които в един момент се сблъскват с детройтското минимъл техно, много важната българска електронна вълна отпреди десетилетие (поздрави на Shamanez), а по-късно и с берлинската сцена на Ellen Аllien и Apparat. Напоследък търси корените на жанровете и социалната среда, в която са се развивали артистите, вълнува се от бунтарския и новаторски дух от края на 60-те и 70-те, но държи да знае какво се случва с музиката и днес.

С този подкаст се опитвам да събера в кратки и почти невъзможни рамки част от музикалните си предпочитания: най-новите ми увлечения (Polica, Tennis, Trust), съчетани с кавър версии на любими имена като Kate Bush и David Bowie от други чудесни електронни проекти. Селекцията на песните отговаря на представата ми за изкуство – нищо не е нито ново, нито старо. Влиянието, взаимодействието и наслагването в музиката са възможни само за артисти, които виждат отвъд разделения като стил и години.

Биляна държи да споменем, че не е диджей, а просто селекционер на музика и затова пуска от време на време на различни събития в Radio Café. Ще я видите на всеки концерт на Остава. Не се стеснявайте и я почерпете едно уиски.