Подземен свят

Повечето хора познават английската инди рок група The Subways най-вече заради онази сцена с молива от гангстерския филм RocknRolla, в която свиреха най-известното си парче Rock & Roll Queen. Всъщност групата на двамата братя с различни фамилни имена и русата мацка има близо десетгодишна история и три албума в дискографията без да се радва на особено голям комерсиален успех. Въпреки това записват албумите си с продуценти като Ian Broudie (вокалист на Lightning Seeds), Stephen Street (The Smiths, Blur и Babyshambles) и Butch Vig (ясно кой).

Дори и музиката им да не остави голяма следа в историята на английската инди музика, The Subways няма да се трогват особено, защото имат лоялна публика и прекарват по-голямата част от годината в концерти. Чувстват се еднакво добре на фестивална сцена (Glastonbury, Reading, Leeds, Rock am Ring и Sziget) и пред по-малка клубна публика. И са дяволски добри на живо. Строежа и Mixtape 5 са решили да ги представят именно по втория начин.

Липсата на събития с подобни актуални английски независими групи няма как да не провокира интереса ни, защото умираме за английско и френско инди. Тази музика звучи изключително добре в задимени и потни клубове, а The Subways ще свирят, не без липса на ирония, в клуб Mixtape 5, намиращ се в подлеза до НДК. Ако могат да се саморазправят по подобен начин с многохилядната публика на Rock am Ring през 2009, не ни се мисли какво могат да направят с клуб и 650 човека.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qEJQlUfr-8w[/youtube]

The Subways свирят в София на 19 май, клуб Mixtape 5. Билетите струват 30 лв. сега и 35 лв. в деня на събитието и могат да бъдат намерени в мрежата на Ticketstream. Броят им е ограничен до 650, затова по-бързо.