Обречена да умре

Музиката на Lana Del Rey е като наръчник на бойскаута за фаталната жена. Сюжетите в текстовете й са женската гледна точка от гангстерските филми: тя познава града и градът я познава, носи рокля и съблазнява с разхайтено поведение, обича като за последно и завинаги някое лошо момче. Макар че има силен характер, разкрива душата си и става ранима, защото знае, че няма нищо сигурно в така или иначе обречения й живот. Дотук с Raymond Chandler.

Born To Die e дългоочакваният дебютен албум на Lana Del Ray и втори албум за родената в Ню Йорк 25-годишна Lizzy Grant, която по най-добрия начин успява с нов мениджмънт, нов псевдоним и доста по-обмислен стил да накара всички значими медии и музикални критици да се занимават с името й и да тълкуват противоречивия имидж и причината за успеха й. За няколко месеца след първия сингъл Video Games, Lana стана основна тема в музикалните блогове и свали от продажби първия си албум, за да създаде още повече очакване за така наречения дебют. Вторият албум наистина е значително по-добър, но и първият, който излиза в началото на 2010 със заглавие  Lana Del Rey А.К.А Lizzy Grant, има доста дълбоко звучене като за момиче на 23, което пише само песните си.

Две години по-късно Lana Del Rey изглежда пораснала, било то заради милионния бизнес на баща си, добрия маркетинг, онези устни, перфектния шейсетарски old-school-гимназиален-леко-pin-up стайлинг или музиката, която пише и драматичните, вдъхновени от Дейвид Линч сценарии на клиповете й, които измисля сама. Без значение, защото албумът наистина си струва заради тежките любовни истории, богатото и наситено носталгично звучене на музиката и рядко красивия дълбок глас.

Петнадесетте парчета в Born To Die  преливат от намигания към американските поп арт икони и холивудската слава от миналото, добре облечени в глем, класически инструменти и откровено инди. Ако внимателно сте следили синглите й в последните месеци, по-скоро вече сте чули най-доброто, подредено в първата половина от албума, но задължително обърнете внимание и на Off to the Races, Dark Paradise, Million Dollar Man, Summertime Sadness, Without You. Има препратки към много от големите имена в женския поп – от Nina Simone и Annie Lennox до Kylie, Britney и Marina and the Diamonds, но така или иначе, музиката на Lana има силен характер и собствено уникално звучене, а парчета като Diet Mountain Dew и Blue Jeans ще се помнят дълго. Дори да приемем, че Lana Del Rey е по-скоро добре пакетиран продукт на музикалната индустрия, отколкото самозавършен артист, по-добре да сме щастливи и обнадеждени за следващия проект на същите продуценти.

Born To Die излиза на 31 януари. Адрияна Михайлова е писала и друг път за нас. В момента се колебае дали да си вземе басет или бийгъл.