Mario Sorrenti снима младата Kate Moss в началото на 90-те

© Mario Sorrenti/Phaidon

В началото на 90-те години, Kate Moss и Mario Sorrenti са лудо влюбена, много млада и абсолютно неизвестна млада двойка, попаднала в предните редици на революция, която променя модната индустрия и съвременната фотография по невъобразим начин.

Последното смислено и наистина авангардно десетилетия в световната мода остава в историята с андрогинната и минималистична идея за облекло и аромати, гръндж културата, хероиновия шик и зачатъците на уличната мейнстрийм култура – контапункт на пищното разточителство на 80-те и супермоделите-амазонки.

© Mario Sorrenti/Phaidon

Именно в такава атмосфера италианският фотограф Mario Sorrenti и бъдещият супермодел и попкултирна легенда Kate Moss се любят в продължение на близо две години, през които двамата създават и многобройни непубликувани досега интимни портрети на англичанката от Кройдън и нейната невероятна харизма. Личният архив e достатъчно вдъхновяващ, за да убеди шефовете на Calvin Klein да им поверят основополагащата рекламна кампания за аромата Obsession и да катапултира кариерата и на Sorrenti, и на неговата муза Kate.

Останалото е пределно ясно и преекспонирано с добро през следващия почти четвърт век. Доказателство за продължаващото им приятелство е новото елегантно томче на Phaidon със семплото, но красноречиво име Kate, което включва петдесетина непубликувани досега интимни портрети на моделката от романтичните им години заедно. 

Редактираният от Dennis Freedman (първият творчески директор на списание W и настоящ творчески директор на нюйорската империя Barney’s) фотографски албум включва не само портретите на една млада и много красива автентична любов, но и пределно лично есе на Sorrenti, което поставя работата му с Kate в контекста на една съдбовна среща в Лондон.

© Mario Sorrenti/Phaidon

© Mario Sorrenti/Phaidon

© Mario Sorrenti/Phaidon

Кориците на лимитираното и на обикновеното издание © Mario Sorrenti/Phaidon

Албумът Kate (твърди корици, 120 страници, 50 фотографии, Phaidon) на Mario Sorrenti струва £80 и може да бъде поръчано предварително онлайн тук. Лимитираното издание с велик фотографски принт и автограф на Sorrenti струва £750 и може да бъде поръчан предварително онлайн тук.