Кечистът

Еленко Еленков разсъждава за PR-а на България покрай последното си откритие- кечистът Александър Русев.

In a world, където в цялото правителство няма човек, който да знае как се прави позитивен PR на България навън, нещата са оставени сами на себе си. И разчитат на звезди като Стоичков и Кен Лий (11 млн прегледа), за да ни популяризират. Ние пък се радваме на всяко нещо, което може да помогне. Било то туит на Katy Perry за Азис, или рубриката на Perez Hilton, посветена по темата. Защото малко неща са едновременно хубави и български, още по-малко опити се правят другите да разберат за тях.

Преди да видим поредната статия в NYTimes за срастването на мафията с държавата, искаме да отбележим, че се радваме на Александър Русев – кечист в б-групата на World Wrestling Entertainment, за нещо като регионално първенство за Флорида, наречено Florida Championship Wrestling. Кечът е най-малкото общо кратно между спорт, театър и сапунена опера, но не е задължително нещо лошо. Откакто ТВ7 спряха да излъчват кеч с брутален превод (и го паркираха някъде късно по кабелните канали – бел.ред.), в България изчезнаха тениските с Гробаря, Tрите хикса и пликовете с Ракиши, които толкова деца носеха. Вече няма „петзвездно жабешко цамбуркане“, „гмуркане в пепелта“ или „гръбнакотрошач“, за съжаление.

Александър Русев, който всъщност се казва Мирослав Барняшев (намигване към „триото“ Теодора > Андреа > Сахара), подхожда към нещата толкова наивно, че няма как да не е симпатичен. Кой си татуира територията на България на рамото? 100% нарушава закона за националното знаме, но коланът му с трикольор в рамките на България е върхът на наивността, която можем да постигнем с подръчни материали. И 100% няма мениджър, който да регулира това; или черното трико.

Клиповете и интервютата са мръсни, мачовете изглеждат като заснети в провинциална дискотека, но – това си е кеч с българи. Можем в стил „24 часа“ да кажем „Наше момче мачка в САЩ“, но можем и да се надяваме да успее и да не ни е срам, защото все пак, английският му е на топ ниво. В свят, в който класическата екзотика (самураи, хавайски борци, черни каратисти) се е изчерпала, и на България предстои поредната случайна доза PR покрай The Expendables 2, защо ли не следващата звезда на кеча да не е от Източна Европа? Ставаме фенове във facebook и го следим.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YIC9hfREvCo[/youtube]