Фалшименто

Добрe дошли в чудния свят на Фалшименто – музикално предаване за независима музика, инди, крива електроника и въобще заглавия, които обикновено не намират място в програмата на почти всички радиостанции в София и страната. Зад него се крият Илиян Ружин (готин младеж с отчайващо дълъг опит като режисьор на пулт, музикален редактор/ автор на предавания в няколко радиостанции и доста доста добър концертен фотограф, обикалящ фестивалите в Европа и почти всички гигове, които си заслужава да посетим) и Иван Хадживеликов (момче, за което не успяхме да научим много много). Не се показват много, изпратиха ни траш снимка, избягват да си губят времето в приказки, имат готино чувство за хумор и ирония и представят най-доброто от съвременната сравнително независима сцена в два часа всяка седмица и непрекъснато във Facebook групата: доста ценно, ако нямам излишно свободно време за преравяне на музикалните блогове.

Помолихме ги да запишат подкаст за Boyscout, а те отвърнаха с траш снимка, доста забавно представяне и разбира се с готин микс с имена като John Legend, Little Dragon, SBSTRKT и Lonelady. Публикуваме ги без редакция.

Музикалният профил на предаването е униКален асорти, комерсец на парцали, но не само, та него форматните кастрати пускат само, като се стъмни и то рядко. Жанр/Стил: повече Пенди по-малко Инди. Който не е с нас е против нас. След нас и потоп. Ф. е последна инстанция.

[soundcloud]http://soundcloud.com/ruzhin/falshimento-for-boyscoutmag[/soundcloud]

ФАЛШИМЕНТО е фалшификат без оригинал, симулакрум, нищо обобщаващо, но нещо крайно. Суб-субект от два криви, ерго, по-скоро пасващи си компонента. Описват се като “напет, петимен, минотаврест” (Ружин за Диспечера) и “бясно къдрав, латентно-оргиен и нескончаем” (Иван за Илиян). Същите 2х2 вкупом смятат, че националното радио е повече пенди, отколкото инди, и в един глас изгрухтяват, че лайвът, в който копнеят да препотят шърти, е произволен такъв на The Mars Volta. Когато са в ефир, се опитват да става сеир, но пък и да не се сбият (споко, стигало се е само до шамари). “Hawking каза, че хубавата музика има край. Все пак той не танцува.” Затова увъртат и не искат да разкрият новите имена, за които да се ослушваме, а наместо това определят включените в подкаста артисти като “много точни момчета и момичета”. Препоръчват слушането на последния както “на слушалки из града”, така и “набримчен на вилата” или просто “намокрен”. На изпроводяк процеждат, че първият трак е класическо “двойно фалшименто”: Легендарният премятал Аdele, после пък Skeet и Тito – него.

Pitchfork за българи, един вид. Фалшименто се излъчва всеки четвъртък от 19:00 до 21:00 часа на честота 94.5 MHz по радио София (90.4 MHZ/Своге, 100.0, MHz/Самоков, 104.6 MHz/Ихтиман). Отделно качват всяко издание и онлайн.