Френско инди, поп и видео

Французите отдавна са ни окупирали с качествената инди и електронна музика, която създават ежедневно. Неслучайно следим с интерес всяко ново издание на малки, но добри звукозаписни компании като Ed Banger Records, Tricatel, Record Makers, Kitsune и мъничките Pop Noire. Ето няколко имена и песни, които слушаме непрекъснато през последните седмици. Става въпрос за симпатични момчета, които пушат цигари, пеят на френски и представят своето виждане за нова инди музика и ню уейв.

Lescop – Lа Foret

Продуцираният от дуото John & Jehn млад френски артист Lescop издаде дебютното си EP преди няколко месеца, но започна да набира скорост чак сега след като сингъла La Foret бе включен в в компилацията на Andre и Gildas – Kitsune Parisien II. Твърди, че целта му e проста – да накара хората да танцуват докато пее за сложните човешки взаимоотношения, любов, филми, пънк и своите герои Yukio Mishima, Marlene Dietrich и Jesse Owens. Lescop пее на френски, защото иска да преоткрие френската поп музика и да създаде алтернатива на несъществуващия вече френски рок. Получава му се добре. Мрачен и много модерен френски ню уейв.

Juveniles – We Are Young

За разлика от Lescop, Juveniles идват от Рен, пеят на английски и записват за лейбъла Kitsune, но са силно повлияни от сцената в Манчестър и Шефилд и по-конкретно The Smiths, New Order, пост-пънк ню уейв и синтпоп вълната. Според френската им биография, Juveniles са новите посланици на ретро-футуризма и монохромните диско топки. Очакваме акредитационните им писма и следващия сингъл Ambitions на 27 февруари, заедно с подходящо видео.

Jef Barbara – Sébastien

Технически Jef Barbara не би трябвало да присъства в настоящата селекция, но го допускаме по изключение, защото пее на френски през половината време, роден е в Монреал и записва за Tricatel. Освен това е истинско откритие, което трудно може да бъде забравено. Самопровъзгласилият се за нов крал слънце на електронната поп музика, Jef има дълго минало и силна любов към лъскавите костюми и ъндърграунд клубовете на Париж. Отделете малко време, за да прегледате изключително забавната му биография и домашно направени евтини видео клипове и колажи. Jef Barbara споделя, че е обсебен от претенциите на 80-тарската корпоративна поп музика, освен това не иска да бъде говорител и активист за правата на хомосексуалистите. Аз съм префинен и с добри маниери, защото мисля, че е готино. Как да не го харесва човек. Новият му албум Contamination излиза на 5 март.

Sébastien Tellier – Pepito Bleu

Sébastien Tellier е истински космат и брадясал поет, който прави най-чувствената и подмокряща музика за секс, любов и филмови саундтраци. Новината за предстоящия му нов албум ни зарадва много, но все още ни е трудно да възприемем появата му като посинял господ в златно яке в новия сингъл Pepito Bleu. Звукозаписната му компания Record Makers го определят като най-дълбокия албум на Tellier, в който последният достига до духовна зрялост. Самият той смята, че My God is Blue е първият камък в основата на нещо много по-голямо с амбицията да промени радикално отношенията ни със света и хората около нас. Независимо дали става въпрос за демагогия, любов, смиреност или претенциозност, албумът си е задължителен. My God is Blue излиза на 16 април.