Hævnen

Hævnen всъщност е оригиналното заглавие на датския In A Better World (В един по-добър свят), чиято премиера в България беше снощи в рамките на София филм фест 2011. Думата означава „отмъщение” и като че ли е по-подходящото име за доста сериозния филм, който изследва чувството за справедливост и изкривеното лице на агресията, която никак не е чужда и на уж напреднали цивилизационно страни като Дания.

Историите на две момчета и техните семейства се пресичат, сблъсквайки различните им представи за правилно и грешно, а битките от училищния двор прозират и в света на зрелите мъже. Веднъж щом се задвижи, фабулата няма да те учуди с неочаквани обрати, но историята е достатъчно силна и въздействаща, за да не разчита на това. Режисьорката Susanne Bier се справя отлично с развитието на персонажите – обръща внимание на всеки един от основните образи и за по няколко минути насаме с тях те прави съпричастен с всеки и не оставя непредставена  гледна точка. Помага и отличната игра на целия актьорски състав, като особено се открояват плахият Elias и родителите му.

Hævnen повдига много въпроси за насилието в обществото, за болезнената ранимост на децата и страховитата агресия, която може да заеме мястото й. Дали ще се съгласиш с изводите, зависи от теб, но е хубаво да имаш мнение, защото по природа сме си животни и за съжаление все още, рано или късно, идеализмът се сблъсква със силата на юмрука. Има само още една прожекция утре вечер, така че задраскай плановете и си вземи билет.

Hævnen e в зала Люмиер на НДК на 15 март (вторник) от 20:30 ч.