The Fighter

The Fighter (Боецът) e биографичен филм за боксьора Micky „Irish“ Ward, станал световен шампион преди 11 години с помощта на и въпреки дисфункционалното му семейство – кoрава майка, двамата й мъже, цяло ято от най-безумните въобразими, захарно бретонени сестри и най-вече по-големия брат/треньор Dicky. Бивш боксьор, докоснал величието с един паметен нокаут преди много време, Dicky е премазан от тежестта на неповторилия го успех.

Самият бокс е заснет въздействащо, без излишна, кръвава бруталност. Макар да има доволно количество спаринги, на преден план избива борбата на двама мъже да докажат себе си – единият като излезе от сянката на големия си брат, а другият трябва да намери нов смисъл да живее. Трудният баланс между братската любов и съперничество и изборът между дълга към семейството и собствената съдба са представени със състрадание и затрогваща човещина в контраст с жестокостта на ринга. Апропо, продължаваме да не откриваме капка удоволствие в бокса.

Една от най-големите сили на филма безспорно са актьорите. Режисьорът David O. Russell си беше спечелил малко лоша слава след караници и боища по снимачните площадки, но явно може да вади най-доброто от актьорите си. Маrk Wahlberg лесно ни печели на своя страна и, подобно на главния герой, за пореден път показва колко е израснал от началото на кариерата си. Най-ярка обаче е ролята на Christian Bale, който вече обра сумати награди и почти сигурно ще си тръгне с Оскар за поразителното превъплъщение в атрофиралия от несъбнати мечти и дрога Dicky. Поддържащите Melissa Leo и Amy Adams пък получиха поредните си номинации за Оскар. Leo вече взе Златен глобус и наградата на актьорската гилдия, така че има сериозни шансове този път да се пребори за златния човек.

The Fighter вече е в кината (предпремиерно до петък).