Oscar Torrans говори за камъни, фолклор и музикалните обложки

Oscar Torrans е от онези симпатични ирландци, с които може да обсъждате езически традиции, местен символизъм и келтски дуум фолк до безкрай. Макар да се вдъхновява от специфични неша, базираният в Лондон графичен дизайнер и арт директор има достатъчно характерен, но и универсално привлекателен дизайн език, с който работи за клиенти от модата, музиката и изкуството като Simone Rocha, Nike и Warp Records.

Силата му е в създаването на многопластови визуални светове и истории, но не се задоволява само с работа за клиенти. Oscar обича да изследва ирландската идентичност и фолклор чрез Passage Tomb – място, на което обръща внимание на локални езически церемонии и ехото им в съвременния свят. Хващаме го за бърз блиц преди да се качи на самолета за София, за да участва в тазгодишния симпозиум на Мелба, заедно с Studio Najbrt, The New Raw, Gonzalo Herrero Delicado, Jorge Penadés и Zetafonts.

Обложка за албума Town’s Dead на ирландския рапъr Kojaque, 2021

Здравейте! Къде сте в момента и върху какво работите? Здравейте! Сега съм в студиото в Лондон. Току-що излезе един много интересен келтски дуум фолк албум на ирландската група ØXN с моя обложка. Пълен е с интерпретации на стари балади за убийства, потопени в натрапчиво обладаващ прогресивен дроун.

Екстра! Поздравления и за работата по последния албум на Squid. Как протича работния процес с музикални артисти? Винаги е много интересен и колаборативен, а самите Squid са велики, защото имат много дълбоки и интересни концепции, около които да построят своя визуален свят. Превеждането на музика от звук във визуален пейзаж е вълнуващ процес, защото резултатът може да бъде всевъзможен – една единствена буква или цяла фотосесия. Това ти позволява да бъдеш едновременно изразителен и експериментален.

Билборд с графичната идентичност и шрифта на Oscat Torrans за албумa О Monolith на английската група Squid, 2023

Говорейки за музика, какво слушате напсоледък освен CKY? Тази седмица съм на Soho Road (Cry Song) на Lauren Duffus, Heal на Weed, Wife of Michael Cleary на ØXN, Choose to be Gay на Loraine James  и Cabra Drive на Kojaque.

Как избягвате клишетата в работата с ирландски фокллорен символизъм и иконографията на местните традиции? Четенето и задълбоченото проучване винаги разширяват перспективата за това, с което можеш да работиш, а и помагат за намирането на паралели с други неща, от които можеш да черпиш и съответно да създадеш нещо ново, вместо да преправяш едно и също.

Защо отворихте Passage Tomb и какво е неговото бъдеще? Исках да създавам неща, които не са свързани с клиенти и корпоративната страна на дизайна. Интересувах се от визуалния език и церемониите на езическа Ирландия и как се отразяват в съвременната култура на моята страна. Това вдъхнови различни произведения на изкуството, които започнах да предлагам в Passage Tomb като нещо отделно от моето студио за графичен дизайн. Колкото за бъдещето, нямам представа, искам да си остане приятно занимание и да не го притискам много.

Колаборация със Simone Rocha за колекция Есен/Зима 2023

В интервю за колаборацията със Simone Rocha споменавате своето дългогодишно увлечение по богатата история на свещените ирландски камъни и каменни кръгове. Вдъхновявате се по-често от аналогови източници или се улавяте как бродите и в дигиталния свят? И двете. Митологията все още има много силно присъствие в Ирландия. Различните статуи, детски истории и училищните пътувания до древни обиталища дават добра основа за това още в ранна детска възраст. Дори собственото ми име произхожда от ирландската митология. Родителите ми са запалени скални катерачи, така че съм прекарал голяма част от своето детство в бивакуване на отдалечени места сред драматично красиво пейзажи и древно минало. Съществуват безкрайно много книги и интернет страници с места, които посещавам все по-често напоследък.

Любими артисти, с които искате да колаборирате? Харесвам артисти, които създават цял един свят със своя визуален език – такива като Bjork и Yves Tumor.

Passage Tomb

Вашите двайсет стотинки по дебата за изкуствения интелект и неговото място в съвременния графичен дизайн и визуална култура? Мисля за него като инструмент, който ще бъде използван от дизайнерите. Със сигурност ще засегне творческите професии, но все още не виждам някакво определящо чувство в ИИ изкуството. Мисълта къде ще бъде след пет години обаче си е доста страшна.

Какво да очакваме от Вашата Мелба? Леко вникване в творческия процес и създаването на самостоятелна дизайн практика. Нетърпелив съм да се запозная и чуя останалите участници, които се занимават с индустриален дизайн.

В ужасни времена като тези, къде намирате утеха? С всичко, което се случва в момента, не намирам.

Дизайн и арт дирекции за ирландския колектив Pussy, който се занимава с организиране на изложби, дискусии и издаване на списание за младежка култура, сексуалност и джендър роли

Oscar Torrans участва в симпозиума на Мелба тази събота, 4 ноември, след 11:00. Местатата на живо в голямата зала на Топлоцентрала са изчерпани, но можете да си спестите проливния дъжд и да гледате всички лектори на конференцията онлайн от комфортна на своя диван срещу 35 лева. Повече за ирландския графичен дизайнер има тук и в Instagram. Мелба продължава до 12 ноември. Повече за програмата на фестивала има тук.