Philippe Garner снима зной, плажове и кожа в Сен Тропе през 70-те

Philippe Garner, Lucilla, La Voile Rouge, 1977 © Courtesy of Hamiltons Gallery

Елементарните хора като нас цъкат завидно по най-романтичните години на Средиземноморието и използват всеки повод, за да се върнат към тази особено привлекателна и знойна аналогова епоха. И докато онзи ден правихме нови италиански планове за Чинкуе Тере с книгата на Slim Aaarons, днес се прехвърляме във Франция за ретро лято в Сен Тропе.

От средата на 60-те до края на 70-те, Philippe Garner е двайсет-и-няколко годишен симпатяга, който прекарва всяко лято в Южна Франция най-често на Лазурния бряг и по скалистото крайбрежие на Марсилия и Сен Тропе. Тогава израсналият в Брайтън младеж попива най-доброто от британската и френската култура покрай дългите летни ваканции в дома на своята баба в Прованс, където самият той е роден през 1949.

Philippe Garner, Пукнато огледало, La Voile Rouge, 1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery

Безгрижният характер на региона го вдъхновява да документира живота на Френската Ривиера на Kodachrome лента, улавяйки лежерния характер на 70-арската бохема в нейния естествен хабитат от тежък зной, наситени цветове и лъстиво усещане за еротика и откъсване от ежедневието.

Всеки един от тогавашните кадри на Garner му носи ярки спомени за за безгрижните години на собствената младост. И макар от това особено вдъхновяващо време да е минал повече от половин век, спомените са достатъчно силни, за да го провокират да покаже своите доскоро скрити и абсолютно необикновени фотографски кадри на едно място за първи път.

Philippe Garner, Elke II, La Voile Rouge-1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery

Повечето хора в индустрията познават Garner най-вече kato уважаван фотографски експерт, историк и аукционер в Sotheby’s и Christie’s с над петдесегодишна кариера, затова предстоящата му първа самостоятелна изложба Summer – Seventies – Saint Tropez е един вид завръщане на корените и личностно разкриване на човек, който досега не е имал творчески амбиция итвъд това да се нарича обикновен аматьор.

Неговата фотография обаче се класира добре в съвременната естетика на младежката култура, която копнее за евтини, достъни и красиви забавления и изпитва тежка носталгия към аналоговия характер на 70-те, меланхолията на мързеливите средиземноморски уикенди и преоткриването на сексуалността. И докато Инстаграм и TikTok поколението продължава да живее за внимателно композирани кадри на добре почерняла кожа, красиви салати, Аперол коктейли и идилични панорами от Позитано, Амалфи и останалите, фотографията на Garner действа като съвършена и особено пълнокръвна ескапистка хроника на свободолюбивия живот и суровата чувствителността на солта по кожата, е не върху екрана.

Philippe Garner, Materiel Boulangerie-Patisserie, Екс ан Прованс, 1972 © Courtesy of Hamiltons Gallery

Както Garner споделя пред Dazed Digital с особена комбинация от оживеност и меланхолия, говорим за времена, когато Сен Тропе не е лъскава витрина на първенющина, безподобен нахален лукс и руски/арабски капитали, а чаровен символ на непретенциозния шик с бохемски, безгрижен и леко рустикален характер – особено видим в серията от легендарния плаж La Voile Rouge.

Philippe Garner, Паркинг на плажа Pampelonne, 1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Шорти, Marseille, 1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Clothilde I, La Voile Rouge, 1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Elke I, La Voile Rouge, 1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Mомче с матраци, La Voile Rouge, 1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Pressing Pointe Rouge, 1975 © Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Цирков плакат, 1974© Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Alimentation, 1975 © Courtesy of Hamiltons Gallery
Philippe Garner, Салата Никоаз, La Voile Rouge, 1974 © Courtesy of Hamiltons Gallery

Summer-Seventies-Saint-Tropez на Philippe Garner е в лондонската галерия Hmiltons между 4 септмеври и 4 октомври. Повече информация за изложбата има тук.