Селекция: Острият вентилатор на Michael Anastassiades за Kettal

Michael Anastassiades има силни спомени от детските си години в Кипър и нуждата да умееш да се приспособяваш към екстремните жеги всяко лято. По онова време климатиците са лукс и рядко срещано удобство, а повечето домакинства се охлаждат с вентилатори за таван и гледат да не се занимават с много неща в най-топлите часове от деня.

Десетилетия по-късно, базираният понастоящем в Лондон индустриален и продуктов дизайнер все още се чуди как е оцелял в морната жега онези дни и дали темпаратурите са били по-различни от днес. Е, с все по-сериозните климатични проблеми, отговорът явно няма да му хареса, затова Anastassiades контрира всеобщата тревога с продукт, който носи послание за ефективни решения.

Superfan е вентилатор с три остри лопатки ала макетни ножчета, чиято съвършена заострена геометрия се среща на въртящата се ос. Всички решения за разположението, ъглите, големината, и центровката на лопатките са взети с идеята за максимална ефективност: и ъгъла на заострените лопатки, и лекотата на използвания алуминий, и избора на конретен мотор за акуратен контрол на въртенето, скоростта и безшумния режим са изпитвани стотици пъти, преди да бъдат фиксирани.

Минималистичният вентилатор на Anastassiades за испанската фирма за обзавеждане Kettal e наличен в два варианта – с и без висулка за по-голяма флексибилност при монтиране на ниски и високи, без последното да се отразява на ефективността. Средиземноморските жеги си намират майстора в скромна, но изключително привлекателна елегантност.

Вентилаторът Superfan на Michael Anastassiades за Kettal излиза през септември.