Бас майсторът в София: Theon Cross на един дъх разстояние

Използване на заглавия от съобщения до пресата е граница, която не смеем да престъпим. Освен ако не става въпрос за необикновено забавен, особено попкултурен и медицински провокативен каламбур от бързия ум на Иван Хадживеликов – основателят на платформата Stretch, автор на щекотливи Boyscout ревюта и директор в рекламна агенция, който дава мило и драго да лиши семейството и дъщеря си от внимание и време, за да организира потентни гигове на лондонски надежди в София.  

Заедно с другите мега ентусиасти от Аларма Пънк Джаз, Диспечера (Хадживеликов в един предишен живот) най-после успява да намери нова да многократно отлагания столичен гиг на Theon Crossтуптящото сърце на днешната британска джаз сцена и ортак на Shabaka Hutchings, Moses Boyd, Makaya McCraven и кой ли още не от бурната сцена в Нови Лондон.   

Пандемичната година и половина е изключително плодотворна за възпитаника на музикалното училище Гилдхол и легендарната школа Tomorrow’s Warriors, в която са се калявали много бъдещи знаменити джаз музиканти като Hutchings, Nubya Garcia, Ezra Collective, Sheila Maurice-Grey и други. Освен в последния албум на Sons of Kemet, Cross надува тубата и в записите на хора като Lafawndah и Mark Kavuma & The Banger Factory и разменя гостувания именно с Moses Boyd.

Освен да разширява музикалните си хоризонти с любопитни колаборации и авторска музика, Theon Cross буквално преоткрива тубата и продължава да я налага като модерен инструмент не само в епичните албуми на споменатите имена, но и в записи и турнета на двамата големи в грайма – Kano и Stormzy. Сочният меланж от джаз, дъб, хип-хоп, сока, грайм и цялата афрокарибска диаспора си личи и в най-новия му албум Intra-I, който излиза в края на октомври точно девет дни след концерта в София.

След като суровият звук на дебюта му Fyah (2019) стига до номер едно в класацията за UK джаз албуми и №23 в класацията на Billboard, очакванията за сета му на сцената в Sofia Live Club са за сериозно физическо изпълнение, което има една цел – лекуване и извисяване на пост-пандемичните души. Специален гост са филмовите джаз пънкари от The Bedlam Club с последния си албум Splendid Palace.

Theon Cross и The Bedlam Club са в Sofia Live Club на 20 октомври, сряда, след 19:00. Билетите струват 30 лева в EpayGo. Концертът ще се проведе при 30% капацитет на клуба, спазване на дистанция, носене на маски от всички присъстващи и наличие на дезинфекциращи препарати.