Дигиталното Casio на Ripley от Пришълецът се завръща

Когато феновете на космически хоръри мислят за часовници, повечето се сещат за легендарния Seiko Giugiaro 7A28-7000 на Ellen Ripley (Sigourney Weaver) в Пришълците на James Cameron от 1986.

Tова обаче съвсем не е единственият часовник на героинята на Weaver, която носи Casio F-100 в оригиналния филм на Ridley Scott от 1979. За да не останe по-назад от Seiko, обновил своята кино емблема преди няколко години, Casio преоткрива своя F-100 за колекционери на филмови реликви.

Последното е съвсем очакван ход, след като 80-арските семпли, евтини и симпатични часовници на японската марка се превръщат в небрежен символ за сдържан стил и практична елегантност през последните години. Първият дигитален модел на Casio с пластмасов корпус въобще не е винтидж в края на 70-те, когато се появява на пазара с много точен хронометър и LCD дисплей. За разлика от съвременните часовници, четирите бутона за различните функции са разположени върху лицевата част точно под дисплея, а не острани на корпуса.

Вместо да ги надписват, дизайнерите на Casio решават да ги оцветят по различен начин. Сериозното търсене на винтидж реликви напоследък провокира Casio да обнови F-100 в серия под новото име A100 и с нов метален корпус и верижка, без да залични нито частичка от ретро елегантността на оригинала. Функционалните бутони са си на старото място и със старото предназначение, но LED светлината на дисплея вече мига с различните аларми или при финиширане на хронометъра.

Серията А100 съдържа четири различни модификации, нито една от които не е реплика на оригиналния филмов F-100 изцяло в черно. Освен трите модела от снимката по-горе за 55 или 75 долара, A100 се предлага и в лимитиран Pac-Man вариант с познатия мотив от лабиринта и герои за около стотина долара. Предварителната поръчка е активна и сега, а доставките започват от септември. Едно е ясно: комбинацията от ретрофутуризъм и носталгия няма никакво намерения да си ходи скоро.