Д-р Шарков: SmartGraft e топ технологията за присаждане на коса

© Вихрен Георгиев

Евгени Шарков е от онези потомствените лекари, които са такива не защото трябва, а защото искат. Един от най-големите специалисти по контуриране на тяло, пластична хирургия и присаждане на коса у нас е роден в семейство на баща-рентгенолог и майка-педиатър, което го обрича на ученически години в болница, защото по това време просто няма такова нещо като детегледачки, които да се грижат за него, докато родителите му работят. След училище винаги отивах в болницата. Виждайки как двамата помагат на хората ме е белязало още от дете и вероятно е повлияло върху усещането, че искам да стана лекар.

Студентска среща с бъдещата му съпруга Ирина Шаркова, самата тя също от лекарско семейство, предопределя споделената страст към медицината и основаването на частната клиника V Derm. И докато жена му се насочва към естетичната дерматология и венерология, д-р Шарков специализира пластично-възстановителната и естетична хирургия у нас и във Великобритания, завежда едноименната клиника в Александровска вече повече от година и половина, води обучения навсякъде по света и е един от двамата българи, членове на международния алианс на хирурзите за възстановяване на коса.

Всичко това още преди да e навършил 35. Последното говори не само за завидна амбиция, но и за отказ от компромис в преследването на най-добрите резултати в област, която невинаги се слави с добър имидж у нас. Ако следваме Boyscout познанията в областта, изчерпващи се с напоително гледане на Клъцни/Срежи, д-р Шарков е Sean McNamara – спокоен млад мъж с още по-спокоен тон и глас, който обяснява убедително плюсовете, минусите и смисъла от всяка процедура, отрязва директно всякакви нереалистични очаквания, държи на доверието между лекар и пациент и впечатлява с ерудиция и знания извън тясната си специалност.  

Последното е причина да го посетим в клиниката на улица Оборище, за да поговорим подробно за работата без почивен ден, най-популярните козметични и пластични процедури сред мъжете, плазмотерапията за скалп и SmartGraft – най-добрата технология за присаждане на коса.

© Вихрен Георгиев

Защо избрахте пластичната хирургия? Започвайки да следвам медицина, вече знаех, че искам да ставам хирург. Тази специалност е най-близо до директното спасяване на човешки животи. Три години бях доброволец в кардиогирургията на Света Екатерина, но в един момент усетих, че не е моето. Пластичната хирургия се появи като реших, че искам да имам личен живот. Уви, не бих казал, че сега имам, но в пластичната хирургия има нещо, което липсва в другите специалности – не само пациенти с действителен здравословен проблем, но и такива, които просто искат да изглеждат малко по-добре. Макар вторите да са част от естетичната медицина, не бива да забравяме, че и в двата случая искаме да помогнем на някого. До ден днешен не съжалявам за този избор, но най-ключовият човек в него в моята съпруга – винаги ми е била двигател и посока, работим добре заедно, подкрепя ме и има основна роля за това, което съм в момента и всичко, което съм постигнал.

Има ли друга специалност, която ви вълнува? Не, съсредоточил съм се изцяло върху пластичната хирургия. Нямам свободно време за хоби, камо ли за друга специалност.

И как се оцелява така? Мотивацията ме движи. Искам да постигна още много неща и знам, че ако си дам пауза, това ще ме забави доста, затова не спирам. Съпругата ми е същата. И двамата работим по цял ден от понеделник до събота, понякога и в неделя. Не съм почивал вече 16 дни, снощи се прибрах към осем и половина. И двамата сме така.

Добре, че работите заедно, за да се видите. О, да. Тя е в съседния кабинет (смее се). Почиваме повече от няколко дни накуп веднъж на половин година. Ако имаме повече свободно време, ще е добре. Ама и сега ни е супер.

Каква е целта на цялото блъскане? Искам да оставя някаква следа след себе си. Да знам, че съм направил значими неща и след време някой да каже: ей, виж пра-пра-дядо ти какви неща е направил. Много бих искал да го постигна.

Последното е свързано и с предаване на професията. Ако има желание. Но лекарите сме длъжни. Всеки добър специалист трябва да е и добър учител. Ако не си добър учител, не си добър специалист. Сега отговарям за специализант, който се развива добре. Живот и здраве ще отговарям за още. Трябва да съм пример не само в у дома, но и на работното място, иначе не става. Тези хора очакват да се учат от мен, след време ще са самостоятелни, ще оперират хора, а аз ще съм им помогнал да израстнат.

Каква е основната разлика между частната практика и тази в болницата? Огромна, но чисто организационна: частната практика не ми позволява да извършвам толкова големи операции, колкото в държавната болница. Във V Derm извършвам минимално инвазивни процедури като радиочестотно контуриране на тяло, FaceTite, BodyTite, Morpheus8, присаждане на коса и други. Държавната болница ми дава възможност да се развивам научно и да правя големи операции, свързани с дисертацията ми: контуриране на тяло след масивно отслабване.

© Вихрен Георгиев

Какво искат мъжете? Вътрешното ми усещане е, че мъжете у нас се интересуват все повече от външния си вид и минимално инвазивните процедури като подмладяване на лице с филъри и ботокс. Търси се много, това е част от естетичната дерматология на д-р Шаркова. Аз съм пластичен хирург и ме търсят най-често за присаждане на коса и премахване на излишни мазнини в корем, паласки и гърди. Освен минимално инвазивни, модерните процедури за контуриране са и дефинитивни. Навремето контуриране се правеше с липосукция: махаш мазнината и тя пак се появява след шест месеца. Сега работим с методи като радиочестотна липосукция, която унищожава мазнината веднъж завинаги.

Какво точно представлява? Идеята е следната. След пубертета в тялото има точно определен брой мастни клетки. Когато напълняваме или отслабваме, ние увеличаваме или намаляваме техния обем, а не брой. Обикновената липосукция ги разрушава, но части от ципата на клетката остават и след време тя може да се регенерира. Радиочестотната липосукция загрява мастната клетка до 70 градуса и я пръсва дефинитивно. Ако вземем една площ от 10 кв. см със 100% мастни клетки, можем да ги намалим до 50-60-70%. Естествено, има потенциал пациентът отново да качи тегло, но то ще бъде редуцирано с 60-70% и никога няма да е толкова, колкото преди процедурата. Другото хубаво на радиочестотата е, че всъщност стяга кожата. Не е инвазивнa, няма упойка, ставаш и си тръгваш – все предимства, които другите методи не ти дават.

Какво отказвате? Невъзможни неща. Независимо за какъв проблем говорим, моята консултация продължава минимум половин час. Искам да съм абсолютно сигурен, че пациентът е разбрал не само коя и каква е подходящата процедура, но и какво бихме могли да постигнем спрямо предварителните очаквания. Например, с радиочестота е възможно да постигнем 60-70% само с една процедура, но си е операция: има рискове, възстановяване, пълна упойка, белези. Видя ли, че не мога да покрия невъзможни очаквания с конкретна и подходяща за целта техника, предпочитам да не разочаровам и да не е мой пациент. Ако не го направя, разочарованието после е много по-голямо. Понеже говорим за естетика, ако мислиш единствено и само за финансовия аспект, ще сбъркаш – за кратко си добре, но след това си завинаги зле. Балонът винаги се пръсва, ако продължаваш да надуваш. Лошото е, че говорим за хора. Който не работи, той не греши, но добрият специалист трябва да прави колкото се може по-малко грешки и да знае как да ги оправи.

Най-честите и най-странните неща, които искат мъжете? Засега не съм се сблъсквал с екстремни крайности. Най-честите процедури при мъже са контуриране на тялото, коса и клепачи и долни устни за пациенти над 50. Пандемията обаче отключи много стрес и търсене на проблеми там, където ги няма. Ако при мен влезе пациент с въпрос дали мисля, че има проблем някъде, отговорът е не. Ако не вижда проблем в себе си, не бива аз да го търся и да му кажа, че има такъв. Преди време дойде едно момче на 18 с желание за трансплантация на коса без да има никаква, ама абсолютно никаква нужда. По-лошото бе, че дойде с майка си, която бе твърдо убедена, че трябва да му присадим коса. Опитах да ги откажа деликатно. Наскоро отделих цял час, за да откажа пациент от процедура, за която съм абсолютно сигурен, че няма да му помогне. Беше отслабнал със 120 килограма, кожата висеше много, а искаше радиочестота. Няма как.

© Вихрен Георгиев

Имате ли професионално изкривяване да коригирате човек веднага щом го видите? Да, но само ако нещо се набива много на очи. Но не знам дали моето много не е малко за обикновените хора. Опитвам се да не мисля постоянно за работа, като изляза от клиниката, но не става.

Кои са най-големите заблуди за оплешивяването? Най-голямата заблуда е, че козметиката помага. Някои хора оплешивяват прогресивно с години, но продължават да се залъгват с шампоани, козметика, пудри. Не само не помагат, но дори пречат. Има прекрасни препарати за употреба след някакъв вид подкрепа, било то консервативен (плазмотерапия) или дефинитивен (трансплантация на коса). Можем и да опитаме да задържим процеса с профилактиране на това как прогресира самото оплешивяване. За такива случаи има подходяща козметика, но тя няма как да върне вече изгубената коса. Дермаролерите също не вършат никаква работа – най-обикновеният масаж на скалпа вкарва препрарат на същата дълбочина.

Колко важна е ранната дагностика, за да разберем дали страдаме от косопад или оплишивяване? Косопад и оплешивяване е едно и също, въпросът е какъв е неговият вид. Оплешивяването може да е наследствено (андрогенна алпеция) или стресово (стресогенна алпеция). И при двете трансплантацията може да помогне, но при стресогенната най-важно е да се контролира самият стрес. Съществува и тракционна алпеция при хора, които си опъват косата назад в опашка. Конкретните здравословни състояния се установяват много лесно с кръвни изследвания, чрез които разбираме за какъв проблем става въпрос, какво причинява косопада, може ли да се лекува проблемът или трябва да прибегнем да трансплантация.

Значи не е ядрена физика да разберем причината за косопада и кое е най-доброто решение? Да. Стига да имаш достатъчно познания в сферата и да не искаш на всяка цена да трансплантираш коса, мислейки единствено и само за пари. В някои съседни страни приемат веднага само по снимка и без лабораторни изследвания за установяване на здравословен проблем, който може да компроментира резултата от процедурата. За съжаление, хората търсят цена, а не качество и могат да сгрешат. В Турция има прекрасни специалисти, но те не работят на хиляда евро. Няма как да стане – желанието да решат веднага проблема на хората ги подтиква да взимат прекалено много фоликули от тила и да го разрехавят на макс.

© Вихрен Георгиев

Окей ли е да се присади коса на човек с автоимунно заболяване? Не искам да звучи помпозно, но ашата клиника е много напред с материала – имаме достатъчно познания в медицината като цяло, за да може да сведем риска от грешка в подхода до минимум. При псориазис е възможно да има обостряне след трансплантация на коса. Последните три години и половина сме направили над десет успешни трансплантации на коса при пациенти с Хашимото (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза), Всичките са много доволни. Но това е възможно само, ако си максимално откровен с пациента, защото не можеш да му обещаеш дългосрочен резултат. Ще стане добре, но никой не знае как ще се развие болестта занапред след десет, петнайсет или двайсет години.

Какво трябва да знаят хората преди процедура по присаждане на коса във V Derm? Трябва да знаят, че в момента, в който им погледна изследванията и кажа, че нещата са сигурни, това ще бъде така и повече няма да имат нужда от нищо, освен от поддрьжка. Ако прегледът, консултацията и процедурата са извършени правилно, а пациентът спазва минимални правила само първите десет дни след процедурата, резултатът наистина е дефинитивен и ще имате коса, която няма какво да я убие.

Дори да пушим, пием алкохол или лекарства и други подобни неща? Да, проблемът със сигурност се крие някъде другаде. Пушенето не може да убие нова трансплантирана коса.

Има ли хора, които идват за присаждане, а всъщност са подходящи за плазмотерапия (стимулиране на така наречените спящи фоликули с богата на тромбоцити кръвна плазма)? Понякога. Точно заради това е важно да установим правилно проблема. Ако имаш пациент със силно разрехавена коса и кажеш, че трябва да се трансплантира, хубаво, ще имаш добра печалба, но защо да го правиш, вместо да му помогнеш с нещо, което става за пет минути? Освен това плазмотерапията е препоръчителна и по-подходяща за някои случаи и при пациенти под 25-годишна възраст.

© Вихрен Георгиев

Да кажем, че очевидно се нуждаем от присаждане, но все още сe колебаем. Защо да изберем SmartGraft? Първо: ако имате нужда от 500 до 1000 фоликула, SmartGraft дава скорост и процедурата става много по-бързо от всеки друг метод, но без компромис в качеството. Второ: при по-сериозни случаи, SmartGraft позволява да контролираш дълбочината и ъгъла на работа. Тази техника намалява риска от грешка до 3-4%. Тоест ако вземем три хиляди присадки от тила, най-много 3-4% от тях няма да са качествени. Трето: SmartGraft е добър само в ръцете на добър екип. За да можем да правим SmartGraft трансплантация на коса, вече осем години се занимаваме, аз лично съм водил обучения навсякъде по света и съм тясно специализиран в работата с тази технология, а самата процедура се осъществява от екип от четирима лекари. Често ме питат защо да изберат мен, а не някой в съседна държава. Отговорът: защото 98% от процедурата ще я направя аз. Излизам от кабинета само колкото да пия вода. На други места отиваш, докторът те вижда и приключва с теб, присаждането се извършва от техник или медицинска сестра. Най-важното при трансплантация на коса е личният ангажимент на специалистта. Много се надявам някой ден да можем да клонираме космени фоликули.

Работи ли се по това направление? Клонирането на фоликули се чака се от много време. В Китай се експериментира вече повече от десетилетие, но без успех, поне засега. Имайте предвид, че ако успеем да клонираме космен фоликул, крачката до сърце и бял дроб е много малка – успешното клониране на човешки клетки ще предизвика невероятна революция.

А синтетични косми? Има, казват се био фибри, но не изглеждат добре. В Щатите е позволено да се присаждат, в Европа все още не. Проблемът е, че са безумно скъпи и имат здравословни недостатъци – често предизвикват трудни за корекция възпаления. Освен това трябва да се сменят всяка година, което е ужасно. SmartGraft е върховата технология за момента, която ти дава сигурност и висок процент на преживяемост.

© Вихрен Георгиев

Повече подробности на SmartGraft и работата на д-р Евгени Шарков във в клиниката по дерматология и пластична хиругргия V Derm на столичната ул, Оборище 10 има тук. Записванията за консултации са тук или на тел. 0700 70 150. Публикацията излиза с подкрепата на V Derm.