Вилияна Карушкова: Бавната мода е просто парченце от пъзела

Вилияна Карушкова от Seddum © Фелия Барух

Серафим трябва да е тъмно място, което дава отговори. Интерактивният лабиринт на Seddum е пространство за изследване на отношението към света около нас и помага да се замислим за съзнателните и неволни избори, които правим.

Зад предстоящата този уикенд инсталация на българската модна марка се крие желанието да разгледаме бавната мода през призмата на духовните и материални потребности и степените на тяхната удовлетвореност. Последното се манифестира в същински затъмнен лабиринт със седем текстилни скулптури, всяка от които дава различен пример за устойчивост и отговорно отношение в модата.   

Двете девойки зад Серафим: Вилияна Карушкова и Калина Павлова от Seddum © Фелия Барух

Вилияна Карушкова (създател на Seddum) и Калина Павлова (новата мацка в марката) обясняват цялата сетивна концепция като търсене на баланс, което поставя много лични въпроси за възприятията, присъствието и начините, по които се свързваме. Серафим извиква безброй отговори, а изборът им се трансформира според собствената ни информираност и осъзнатост. Серафим е място, в което можете да се докоснете до едно възможно решение на последствията от свръхконсумацията в модната индустрия и да потърсите своите собствени отговори в уюта на тъмнината – без правилно и грешно, без чужди наложени мнения, без съдене. Трябва само да затворите очи, да настроите сетивата и да влезете.

Последното е задължително условие, тъй като влизането в напълно затъмнения лабиринт се случва с помощта на незрящ водач, а самото преминаване през инсталацията отнема около двайсетина минути. Както най-вероятно се подразбира, Серафим е адаптиран за незрящи и реализиран в партньорство със Съюза на слепите у нас, а Вилияна намира няколко свободни минути за бърз блиц преди откриването:

Aнастасия Жовтодид за Серафим © Фелия Барух

Идеята за Серафим се роди когато… времето беше без значение.

Инсталацията нямаше да се случи, ако… не бях срещнала Калина Павлова и не се бяхме изтласкали заедно нагоре.

Тъмните пространства ме приличат с… липсата на комфорт.

Първият ми личен досег до незрящи ме научи на… това да се доверявам повече на инстинктите и интуицията си, а не на социалния етикет.

Aнастасия Жовтодид за Серафим © Фелия Барух

Границата между модата като бизнес и изкуство… е онова, което ти дава възможност едновременно да витаеш в облаците и да си здраво стъпил на земята.

Най-голямата заблуда за бавната мода е… че с нея ще спасим планетата. Тя е просто парченце от пъзела.

Устойчивата и отговорна мода има шанс когато… успеем да намерим собствения си баланс и разпознаваме кога използваме материалните придобивки за задоволяване на по-дълбоки емоционални потребности.

Искам хората да запомнят Серафим като… усещането да не се страхуваш да си честен пред себе си.

Aнастасия Жовтодид за Серафим © Фелия Барух

Серафим се открива на 12 юни след 12:00 в КО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17) и остава свободен за посещение до 19 юни. Повече информация има тук.