20 години и 750 графити творби на XPOME в една дебела книга

Forget Your Past 2008 – 2012 © Никола Михов

Дори да не сте запознати с българския графити артист XРOME, има голяма вероятност да сте попадали на една от най-известните му работи преди десетина години. Надписът Forget Your Past оцелява достатъчно дълго над главния вход на чинията в Бузлуджа, за да може Никола Михов да го заимства за своя проект и фотокнига за соц паметниците.    

Емблематичното послание датира още от 2009 и се задържа до момента, в който младежкото БСП инициира нескопосано изчистване на пустеещия паметник и замазва цялата фасада около буквите и входа със сива боя, за да го заличи. По-късно някой друг (но не XPOME) отвръща на удара и го възстановява в подобен шрифт и цвят на боята, но с обратен знак – Don’t Forget Your Past. След назначаването на охрана на паметника, и горното копие е заличено и заместено от огромна табела влизането забранено. Горните обяснения обаче са само любопитна илюстрация на факта как XPOME e активен и знаков участник не просто във фасадата на Бузлуджа, но и (между)народната графити сцена последните две десетилетия.

Анонимният автор започва да рисува още през 2001 в София и с годините се фокусира предимно върху типографски графити и експерименти с форми, цветове, локации и материали. Кръглата годишнина от старта е повод и за дълбока равносметка и желание да осъществи дългогодишната си мечта и да издаде първата си книга. Дебелата монография 20 Years Graffiti By XРОМЕ събира творчеството на артиста от 2001 до 2020 година включително в 20 отделни глави – по една за всяка година. В нея са представени точно 750 творби от улици, стени, влакове и галерии, рисувани в 34 държави.

Самата книга е с твърди текстилни корици с топъл печат, а тялото е със сребърна порезка от всички страни, за да си отговаря на името и да си тежи на мястото – в буквален смисъл, защото е близо два килограма. Освен визуалната част, в книгата има и много цитати, кратки истории и текстове от артисти като Aryz, Arsek&Erase, Bilos, Biz, Bond, Brus, Chas, Dingo, Horst, Imon, More, Nasimo, Paism, Shlomo Faber, Sper и Vapski плюс QR код за 11 кратки филмчета, редактирани от Konte. Остава само да го подкрепите в настоящата Kickstarter компания, за да добавите още едно историческо свидетелство за българската графити култура в библиотеката до това на Good Guy Boris.

Книгата 20 Years Graffiti By XPOME (твърди корици, 504 страници, 750 графити, самиздат) струва 105 лева в Kickstarter кампанията онлайн тук. За щастие, на същото място има и по-достъпни екстри като дигитални стикери, значки, чорапи (но не от Митко, а от колаборацията на артиста със Stinky Socks) и дузина пощенски картички в кутия.