УСТНА ИСТОРИЯ: Епизод 3 от Follow Myself на Fashion Days

Fashion Days събира обичайните заподозрени за третия епизод на #Followmyself – кампания, която насърчава бягството от подражание и следването на собствения стил чрез естетски видеореклами, заснети у нас с топ таланти от българските креативни среди. Историята продължава, референциите са различни, снимките са в ужасен студ, случват се близки срещи с коне, кучета и риби, а ние събираме спомените на основните замесени в устна история за Boyscout:

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ, творчески директор, Human: Трябваше да намерим продължение на платформата #followmyself, която започнахме преди година. А да откриеш правилния начин да затвърдиш нещо, което вече всички са видели веднъж, невинаги е лесно. Но когато вярваш в една идея, това винаги си заслужава. Fashion Days е партньор, който държи общата ви работа да е безкомпромисна и на световно ниво, а не просто окей като за България.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА, лице на кампанията, Girls We Are: С Fashion Days вече бяхме в разговор да си партнираме – те първи се решиха да подкрепят моят подкаст. Доста смело решение от тяхна страна като за нашия пазар. В един момент ми се обадиха с А всъщност как ти звучи да се включиш и във видеото, което предстои да снимаме?. Показаха ми предишните клипове и бях О, да!!! – най-бързото да.

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ: С Неда и Жоро сме работили и преди, включително по миналогодишния клип. Доверихме се на Неда, защото споделя визията ни за бранда, има собствен стил, който различава Fashion Days от всички конкуренти и прави нещата да изглеждат някак западни. Жоро пък е един от най-добрите оператори и дава гигантска добавена стойност. За фото кампанията пък отговаряше Костадин Кръстев-Коко – oчакванията към него винаги са високи, a той винаги ги надминава.

© Неда Морфова

НЕДА МОРФОВА, режисьор: С Human се познаваме твърде добре и разговорите са лишени от обичайната многословна куртоазия на рекламния бизнес. Няма проблем да наричаме нещата с истинските им имена. Аз да кажа Момчета, това няма да се получи, а те – Неда, това е клише.

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ, оператор: Разбираме се с малко думи и си имаме доверие. Удоволствие е да се работи с хора, които са отворени към предложения, реагират бързо в напрегнати моменти и могат да импровизират.

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ: Интересно е да се работи с тях двамата – буквално със седмици се обсебват от проекта, мислят постоянно за него и го надграждат. Това, което всъщност ги прави такива професионалисти е, че са отворени за критика или различно мнение. Нещо, което често пъти е трудно за хората в творческата индустрия.

НЕДА МОРФОВА: В началото бе напереният, бунтарски и провокиращ глас зад кадър. Хареса ми още, когато го прочетох за първи път. Секунда да проверя дали ми пука се превърна в лайтмотив.

© Неда Морфова

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ: Този път избрахме различен ъгъл, през който да дадем нов смисъл на платформата колко е важно да се обличаш за себе си, а не за другите. Засилихме тази позиция през контрастите в основния клип и визиите с хора, облечени чак неподходящо добре на места, които със сигурност не го изискват. Клиентският бриф се превърна в творчески, а той – в концепция. Уж съвсем нормален процес, а накрая кон се изправя на два крака в центъра на София.

НЕДА МОРФОВА: Най-ценното в работата с Human е, че не работим по конкретни референции, а това помага да си отворен към възможностите на историята, на модела, на локацията, на костюма, на моментното осветление дори. Принципно харесвам по-груба визия с камера от ръка, зърниста картина, jump cuts (монтажна техника с внезапни преходи, типична за френската нова вълна – бел.ред.), неправилни композиции, безфокуси, която ми се стори неподходяща за фашон. Все пак модните клипове обикновено са лъснати, прекалено осветени и шарени. После решихме, че точно този контраст между траш стилистика и красота на костюма е правилната посока за проекта не само защото обслужва историята по-добре, а и защото изпъква визуално. 

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ: Работата с Неда изглежда така: еуфория – генериране на идеи на богато – отхвърляне на идеи на богато – пълен блокаж – паника – абе, май ще стане нещо! – отново еуфория. Нормален творчески процес: добра подготовка плюс импровизация на терен.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА: С много хора от екипа бях работила поотделно по други поводи, което ми създаде страхотен комфорт – щом ги видях на терен знаех, че съм в добри ръце и ще се получи супер. Нямах търпение да работя за пръв път с Неда, защото много харесвам нейната естетика и как ги вижда нещата. Без да познавам в детайли работата ѝ, бях попаднала на Instagram акаунта ѝ преди време – пълен е с бекстейдж (лентови) кадри от различни продукции – супер интересна наслада за окото. 

© Неда Морфова

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ: Първоначалното вдъхновение бе нашата клиширана представа за Южна Италия. Искахме да покажем страшно добре облечени непукисти, които си живеят живота, без да им пука за нищо и никого. После обаче се огледахме и си спомнихме, че живеем в България. Тук реалността е друга, хората са свикнали да виждат други гледки и да изразяват своя непукизъм по друг начин. Затова потърсихме вдъхновение около нас, а също и във възможно най-контрастиращите обикновено необикновени места, които да подчертават идеята, a покрай нея и дрехите, основен персонаж в историята.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА: Знаех, че всеки от нас ще е поставен в банална ежедневна ситуация – да слезе до магазина, да разходи кучето, да изхвърли боклука – но облечен в дрехи, за които някой би казал, че не са за тая работа. 

НЕДА МОРФОВА: Тежката задача e как епизоди като жена си изхвърля боклука или жена си купува хляб могат да избягат от стилистиката на източноевропейска социална драма, за да намерят място във визуален фашон клип. С други думи, търсехме как да стилизираме битовия реализъм. 

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ: За разлика от предишния клип, който реферира френската нова вълна, тук няма такава конкретнa препратка – харесвани от нас неща са преплетени с характерния за Неда стил.

© Неда Морфова

НЕДА МОРФОВА: За Fashion Days, костюмът е приоритет номер едно, а за дa работи точно тази идея, трябва да сме на ръба на висшата мода. Времето ни притискаше и Ека (Бичинашвили – бел.ред.) трябваше да поръча дрехите преди да сме избрали хората. Сюжет Пепеляшка: имаш обувката, търсиш крачето. Смятам, че този изключително сложен пъзел от локация, костюм и модел го наредихме по най-добрия начин.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА: Моята предварителна подготовка се въртеше около това да подберем дрехи със стилистите. Пробвахме доста неща и финалната ситуация с принт върху принт върху принта ми допадна как се получи. 

КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, фотограф: Основната референция беше контрастът между стайлинг и локация. Това е вдъхновяващо за всеки артист: да откриеш баланс във визуално противоречие. 

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА: Винаги съм била от хората, които се обличат за себе си. Не чакам повод и специални събития, за да си нося любимите дрехи, трябва ми само настроение. Днес мога да отида до магазина по домашен плюшен гащеризон с ушички и Birkenstock с чорап, а утре да съм на вълна копринена рокля и висок ток. Посланието да следваш своя стил кликна много с разбирането ми за мода, пък и чакахме достатъчно дълго, за да носим нещо вълнуващо. Стига толкова чакане.

© Неда Морфова

НЕДА МОРФОВА: Подготовката на клипа беше двуседмично обикаляне из София в търсене на локации. За някои епизоди търсихме конкретни места, за други не знаехме какво точно ни трябва поради условността на гласа зад кадър. А и Human бяха отворени към адаптирането на сцени спрямо интересни локации, на които сме попаднали. Така случайно се появи идеята за тази в караваната: бяхме спрели да хапнем бургери, докато търсехме локации. Ежедневно измисляхме нови сцени, а после се отказвахме от тях. На пръв поглед хаос, а всъщност много ентусиазирани хора, които искат да намерят възможно най-доброто до последния момент.

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ: След екстремната подготовка, снимките минаха без ненужни драма и стрес. Още от първия кадър знаехме, че #followmyself ще си има достойно продължение.

НЕДА МОРФОВА: Поръчахме две ролки 16-милиметрова лента (общо 22 минути) – крайно недостатъчно за цял клип. Затова първо снимахме по половин час на локация с дигиталната Arri Alexa как импровизираме с моделите, гледните точки и движенията на камерата. После си харесвахме конкретни моменти от заснетото и ги преснемахме на лента, за да пестим време и материал. Аналоговата камера бе буквално от Втората световна и без видео контрол. Разбрахме какво се е получило чак след проявяването и сканирането на лентата. Това усложни и забави процеса, но мисля, че си заслужаваше. 

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ: Нямахме конкретно нарисувани кадри, което ни даде свобода да снимаме дълги дубли, да се импровизира на пусната камера и да разчитаме нещо прекрасно да се случи спонтанно. Смесвали сме влияния, формати, медии, цветове, обективи, камери, всичко. Искаше ни се всяка ярка индивидуалност в клипа да има собствена цветна среда и формат, различен от останалите.

© Неда Морфова

НЕДА МОРФОВА: Снимките бяха на 20 и 21 март. Валеше сняг, температура под нулата, а ние снимаме клип, който да се излъчва и август. Някои от момичетата бяха почти голи навън през нощта и трябваше да покажат цялата си самоувереност с поглед, докато обувките им затъват в кал, а устните им треперят. Те обаче се оказаха издръжливи като войници: успяваха да изглеждат неотразимо, докато камерата въртеше, но почваха да се тресат от студ веднага след всяко CUT!

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ: Eдин от двата снимачни дни се падаше точно на Тодоровден и на нашия продуцент Никола му беше изключително трудно да намери свободен кон за същата дата.

НЕДА МОРФОВА: За да усложним работата още повече, моделите си партнираха с коне, кучета, есетри. Въпреки тежките условия, на терен си беше истинско удоволствие, защото екипът кипеше от ентусиазъм и работихме като добре смазана машина. Всички виждаха, че се получава нещо красиво и даваха 150% от себе си.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА: В един момент разбрах, че в магазина за риба ще трябва да държа… риба. Спомням си как бях напълно готова и влизайки там, видях една огромна и си казах наум Леле, дано не е тази!. Оказа се, че именно тя е била в първоначалния план, но в крайна сметка са се смилили над мен и са я сменили с друга по-малка – осемкилограмов представител на кърджалийски развъдник. Държах го достатъчно дълго, за да усещам леко напрежение в мускулите на следващия ден (смее се).

© Неда Морфова

КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО: В някои от външните сцени беше толкова студено, че показалецът ми отказваше да натисне спусъка на камерата. Но да, уви, често се случва да снимаме пролетно-летни колекции зимата и палта през лятото.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА: Всичко беше много естествено, защото от една страна екипът знаеше точно какво прави всеки един момент, а от друга – моята роля даже не я усещах като такава. Това си бях аз на 100% и нямах нужда от референция. Никак не съм кралица на драмата, обаче много обичам в нещата, които правя да има драма, да има нещо екстра. Тук, за да се почувствам тотално в елемента си, много ми помогна косата, която Милен направи – колко по-екстра можеше да бъде?! Може би любимата прическа, с която някога съм се виждала. Единственото разминаване с реалността е, че всъщност не ям риба.

КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО: Tрудните метеорологични условия бяха неприятни както за екипа, така и за полуголите модели.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА:  На фона на снежното време за пролетен клип, екипът имаше толкова предизвикателства, че моите бяха направо смешни и нямах право на мрън, Но имаше едно нещо, което правеше цялата мини история в рибния магазин и трудна, и забавна. Всичко беше ужасно хлъзгаво: подът от снега навън, ръцете ми от рибата, която на няколко пъти аха да изпусна и да полети към операторския екип. В общи линии, всяко малко движение беше на ръба. 

© Неда Морфова

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ: Снимахме много. Неда предпочита да няма сториборд, знаем каква е сцената и има няколко опорни точки, около които се импровизира. Това генерира много брак, но тя има много сериозно отношение към картината и съм напълно уверен, че при монтажа ще избере визуално най-добрите моменти.

НЕДА МОРФОВА: След снимките се оказахме с часове материал от Alexa-та, 22 минути на лента, 109 снимки и само 24 часа до предаване на първия монтаж. Бохос Топакбашиян направи чудеса с този миш-маш от формати за толкова кратко време. Все още продължаваме да работим по дългата режисьорска версия. 

АЛЕКСАНДЪР БРАТИМИРОВ: Fashion Days дава увереност на всички, които имат смелостта да следват собствения си стил. А това става все по-важно във време, в което следваме инфлуенсъри, модни съвети, образи от киното и телевизията. Изобщо много повече другите и много по-малко себе си.

БИЛЯНА СЛАВЕЙКОВА: Мисля си, че чисто идейно кампанията идва много на място за местната култура и разбиране за стил – случвало ми се е да съм с рокля и на ток и да се размина с дама, която с подигравателен тон и на висок глас да каже на приятелката си Мислех, че баловете свършиха! Упс, на мен всеки ден може да ми е бал – така ми харесва. Ще ме направи много щастлива, ако започнем вместо да засрамваме хора на улицата заради това, което са облекли, всъщност да им направим комплимент за смелостта или просто да им казваме, когато ни харесва, а не когато не ни.

Кампанията #Followmyself е тукFashion Days е тук. Публикацията излиза с подкрепата на Fashion Days България.