Гей любов, секс и желание от Аndy Warhol в Taschen книга

Много преди да влезе в канона на ХХ век като бащица на поп арта, Andy Warhol рисува семпли, чувствени и интимни сцени с голи мъжки тела, хомосексуална любов, секс и желание.

Като един от малкото артисти на 50-те, които не се срамуват да изследват полето на гей идентичността, Warhol възнамерява да събере всички провокативни рисунки в книга, но така и не доживява. Едноименната фондация на покойния артист и немското издателство Taschen поправят този пропуск за пръв път с Andy Warhol Love, Sex, & Desire: Drawings 1950-1962 – дебела и много тежка монография с повече от триста рисунки с мастило върху хартия, които преливат от млади и често пъти голи мъже, някои от които с откровен сексуален заряд, а други с допълнителна декорация от цветни елементи и черни сърца.

Andy Warhol, 1957 © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

Когато започва да ги излага в престижната нюйоркска галерия Bodley в Горен Ийст сайд, Warhol вече е успешен илюстратор, който обаче прави грешката да подцени консерватизма на тогавашното общество и войнстващата хомофобия. Стилът на тези рисунки събужда асоциации със скиците на Jean Cocteau и Henri Matisse. Главните герои се излежават и размотават отегчени, но винаги спокойни. Warhol ги скицира в ролята на воайор, който остава незабелязан от своите субекти, но никога не минава границата дори с най-смелите сюжети, разгърнати с отчетлив хумор.

Ироничната откъснатост бележи неговата работа до края на живота му, а уверената му ръка създава колоритни персонажи, разкриващи повече за артиста дори от най-известните му автопортрети.

Love, Sex, and Desire. Drawings 1950–1962 (твърди корици, 392 страници, 7500 номерирани копия, Taschen) на Andy Warhol струва 150 лева онлайн тук.